NA AERODROMU El Prat u Barceloni je otkazano 67 letova predviđenih za danas, a taj broj bi mogao i porasti budući da katalonski prosvjednici i dalje blokiraju tu zračnu luku iskazujući nezadovoljstvo osuđujućom presudom zagovornicima nezavisnosti, izvijestio je operater španjolskih aerodroma AENA.   #LATEST Barcelona El Prat Airport has become the focus of protests following the […]

" />
Published On: Pon, lis 14th, 2019

U Barceloni zbog prosvjeda otkazano 67 letova, ozlijeđeno 13 osoba

NA AERODROMU El Prat u Barceloni je otkazano 67 letova predviđenih za danas, a taj broj bi mogao i porasti budući da katalonski prosvjednici i dalje blokiraju tu zračnu luku iskazujući nezadovoljstvo osuđujućom presudom zagovornicima nezavisnosti, izvijestio je operater španjolskih aerodroma AENA.

 

Tijekom ponedjeljka je bilo predviđeno 1066 letova na tamošnjem međunarodnom aerodromu.

Prosvjednici i dalje pristižu

Prosvjednici i dalje ondje pristižu pješačeći cestom čime je onemogućen promet vozila prema zračnoj luci. Prekinute su i željeznička te metro-linija prema El Pratu. Ondje je došlo i do policijske intervencije koja je palicama rastjerivala prosvjednike, pokušavajući ih spriječiti da uđu u unutrašnjost aerodroma, premda su neki bili prošli kontrolu.

 

Bačena je i dimna naprava, pokazuju snimke objavljene na televiziji.

Diljem Katalonije u ponedjeljak se održavaju masovni prosvjedi nakon što je ujutro Vrhovni sud u Madridu osudio devetero katalonskih dužnosnika na zatvorske kazne između 9 i 13 godina zbog ustanka i korištenja javnog novca za organiziranje referenduma o nezavisnosti 2017. koji je bio zabranio Ustavni sud, te posljedičnog jednostranog proglašenja samostalne republike Katalonije. Još troje dužnosnika osuđeno je na zabranu obnašanja javnih funkcija i novčane kazne.

13 osoba zatražilo liječničku pomoć

Tijekom prosvjeda je trinaest osoba zatražilo liječničku pomoć, od čega njih deset na aerodromu El Prat, izvijestila je lokalna hitna pomoć. Nitko od njih nije teže ozlijeđen premda su dvije osobe prevezene s aerodroma u bolnički centar.

Dvije osobe su privedene, izvijestila je španjolska javna televizija TVE.

Španjolsko ministarstvo javnih radova izvijestilo je da nije došlo do kolapsa aerodroma te se promet i dalje odvija. Osoblje aviokompanija i putnici pješice dolaze na aerodrom El Prat i s njega tako odlaze.