Subota, 22 lipnja, 2024

Tvrdnje Jelene Guskove: Islamisti u kolovozu izvode terorističke napade u BiH

Must Read

U BiH, Srbiji i Makedoniji, radikalni islamisti mogli bi izvesti nekoliko terorističkih napada na različite ciljeve, i to tijekom kolovoza ove godine, upozorava ruski akademik i povjesničarka Jelena Guskova, a prenose srpski mediji. U tekstu dostavljenom novinskoj agenciji Srna, Guskova navodi da će se, istodobno, “podići na oružje Albanci u Makedoniji i na jugu Srbije u takozvanoj Preševskoj dolini, kao i u Sandžaku”.

Prema njenim riječima, “ustanici” će pokušati zauzeti regije gdje je srpsko stanovništvo, a u središnjoj Srbiji i BiHbit će izvršeno nekoliko terorističkih napada zbog odvlačenja pozornosti. Po njezinoj prognozi koja je izazvala golemo zanimanje stranih medija, “policija u Srbiji i Makedoniji započet će operaciju protiv naoružanih odreda terorista. Kao posljedica provokacija, u sukobima će poginuti albanski civili, a onda će islamisti u Srbiji, Makedoniji i BiH uzeti oružje da pomognu “ugroženoj braći”.

“Ti sukobi mogli bi dobiti široki zamah i u njima bi, ratnim djelovanjima različitog intenziteta, mogli biti obuhvaćeniSrbija, BiH, Makedonija i Crna Gora”, navodi ruski akademik Jelena Guskova. Ona upozorava kako bi najteže moglo biti u Republici Srpskoj i kako bi tamo, pod izgovorom “reguliranja konflikta”, mogle pokušati doći NATOpostrojbe, ali i nove skupine radikalnih islamista. Po njezinim navodima, Republika Srpska jača svoju poziciju, a Makedonija pokušava obraniti svoju neovisnost, a Srbija i dalje ne priznaje Kosovo. Ona upozorava na jačanje radikalnih islamističkih skupina na prostoru Balkana. U BiH islamisti istupaju kao zagovornici unitarnemuslimanske Bosne i kao organizatori i izvršitelji terorističkih napada, a cilj im je stvaranje “zelene transverzale”.

Na jugu Srbije i u Crnoj Gori djeluju islamističke organizacije – “Vehabija” i “Crvena ruža”, u Makedoniji je “Tarikat”, na Kosovu i sjeveru Albanije su ćelije Al-kaide, ukazuje Guskova. Nedavni teroristički napad na policijsku postaju u Zvorniku u kojoj je napadač Nerdin Ibrić ubio policajca Dragana Đurića i ranio još dvojicu njegovih kolega, ponovno je aktivirao pitanje džihadizma i opasnosti od radikalnog islamizma unutar BiH. Sigurnosno-obavještajne službe u BiH podigle su stupanj osiguranja objekata i imovine javnih institucija jer se sličan napad može dogoditi bilo kada i bilo gdje.

- Advertisement -

2 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Petković odgovorio što ne funkcionira u hrvatskoj igri

Isključiva krivca je na nama, ostali smo dužni navijačima, poručio je hrvatski napadač Bruno Petković na novinarskoj konferenciji u...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -