Nedjelja, 14 travnja, 2024

Tvorci Kosova žele Srbiju u EU

Must Read

BEOGRAD – Američki veleposlanik u Srbiji Christopher Hill izjavio je danas da su odnosi Srbije i SAD sve bolji, kako bilateralni tako i komercijalni, te da su američka ulaganja u Srbiji vrijedna 4,5 milijardi dolara.

Hil je za televiziju K1 rekao i da SAD apsolutno podržava Srbiju na njenom europskom putu i želi da Srbija postane članica EU.

“Ima puno napretka u ekonomskim odnosima i to je važno. Jedan od glavnih elemenata koji tamo imamo je Američka gospodarska komora. Ovdje imamo velike investicije. Velike američke kompanije odlučile su ulagati ne samo u Srbiju, nego i svoju budućnost i svoju sljedeću generaciju. Ulaganje je 4,5 milijardi dolara, a to je ozbiljan novac,” rekao je Hill.

Dodao je da Srbija dosta izvozi u SAD i naveo da smo geografski udaljeni, ali da je trgovinska razmjena u porastu.

Što se tiče američkih ulaganja, Hill ističe da je Europa izvrsno tržište te da, ako želite biti uspješni na tom tržištu, morate voditi računa o tome gdje će biti proizvodnja i biti strateški pozicioniran.

Hil kaže da je uvjeren da su mnogi odlučili da ova proizvodnja bude u Srbiji, a posebno je impresioniran mladom generacijom u našoj zemlji.

“Mnogi od njih dolaze s tehničkih fakulteta. Imate uspješna sveučilišta, ne samo u Beogradu, nego iu Nišu. Sada ću ići u Kragujevac, za koji čujem da ima uspješno sveučilište. Ono što je ovdje zanimljivo ulagati je to što Srbija uzima Brine o mladom naraštaju i nastoji da se oni ovdje osjećaju sigurno, da mogu ostati i imati posao“, rekao je američki veleposlanik.

Dodaje da, iako je Srbija dobro mjesto za ulaganja, postoje izazovi, kao što su, kako je rekao, ostaci prošlosti, odnosi s Moskvom, izazovi poput Kosova.

Također, Hill ističe da SAD žele vidjeti Srbiju u EU.

“Za nas je važno da Srbija postane članica EU, što apsolutno podržavamo, jer EU predstavlja skupinu možda naših najboljih prijatelja u svijetu. Stalo nam je da Srbija postane dio EU i da naši odnosi budu bolji ne samo bilateralno dobar, nego i dio EU-a”, zaključio je Hill.

Dodaje da SAD podržava i regionalnu integracijsku inicijativu Otvoreni Balkan.

„Ono što ovoj regiji treba je još dublja regionalna integracija, jer ako ste tvrtka koja sa strane gleda gdje će staviti svoje proizvodne pogone, gleda da to ne bude tržište samo jedne zemlje, nego da ih ima nekoliko. Tako da su inicijative poput Otvorenog Balkana apsolutno izvrsne inicijative”, rekao je američki veleposlanik.

Osim toga, dodaje, postoji još jedna dimenzija, a to je da je ideju podržao predsjednik Aleksandar Vučić, ali i premijer Albanije Edi Rama.

“Ako pogledate u povijest, vidjet ćete da su malo kada Beograd i Tirana imali tako dobre odnose kao danas. To povezujem s ovom inicijativom. Podržavamo takve inicijative, želimo pomoći ljudima da sami sebi pomognu, ali mora biti nešto što potječe s ovih prostora”, zaključio je Hill.

On je rekao da želi da bude deo procesa unapređenja odnosa Srbije i SAD.

“Vještina na koju sam najviše ponosan je to što sam tu da slušam ljude i pokušavam razumjeti njihova stajališta. Mnogo se razlikujemo, ali ono što mogu garantirati jest da me zanima što ljudi govore i njihovi razlozi”, rekao je Hill.

- Advertisement -

12 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

12 Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
AbnorMal
AbnorMal
1 year ago

Vi ćete nama priznati Kosovo*, a mi ćemo vama oprostiti što smo vas bombardovali.

HR🇭🇷HBojovnik
HR🇭🇷HBojovnik
Reply to  AbnorMal
1 year ago

može li Srbija je Kosovo

AbnorMal
AbnorMal
Reply to  HR🇭🇷HBojovnik
1 year ago

Može. Može i Kosovo je Srbija!

Soko zove Orla
Soko zove Orla
Reply to  AbnorMal
1 year ago

Ovaj CIA veteran Hill je najviše i forsirao “slučaj Račak” radi kog je počelo Nato bomb.1999. I njegovo imenovanje za američkog ambasadora u BG je dominatno ponižavanje polu-kolonije Srbije

AbnorMal
AbnorMal
Reply to  Soko zove Orla
1 year ago

Poučno je i pročitati kako je prošao, nekoliko godina kasnije, zapovjednik bombardovanja Beograda u noći kad je bombardovana i Kineska ambasada.

Soko zove Orla
Soko zove Orla
Reply to  AbnorMal
1 year ago

Ukratko, kako?

AbnorMal
AbnorMal
Reply to  Soko zove Orla
1 year ago

Našli su ga na smrt isprebijanog bejzbol-palicama blizu kuće. U vrijeme redovnog večernjeg džoninga. Krivci nikad nisu pronađeni. Po nekim izvorima, ostavljen je kineski “otisak” rada, mada je zvanično rečeno da su ga ubili “huligani”.
(“Ubijen krivac za bombardovanje kineske ambasade Vilijam Benet”/probaj ukucati i naći ako ćeš opširnije)

Last edited 1 year ago by AbnorMal
Ducista
Ducista
1 year ago

Kad smo tako divni, što nam otimate Kosovo?

Soko zove Orla
Soko zove Orla
Reply to  Ducista
1 year ago

Oni vele da je Kosovo “sui generis” ili kako se već piše, u prevodu “poseban slučaj” ali kad piše i izgovoriš na latinskom djeluje nzm moćnije, opasnije 😂

AbnorMal
AbnorMal
Reply to  Soko zove Orla
1 year ago

Po njihovim pravilima presedan “sad i nikad više”. Nezabilježeno u međ.pravu, al mašta može svašta.

AbnorMal
AbnorMal
1 year ago

Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da im ga damo?
Ako je njihovo, zašto ga otimaju?
Ako već mogu da ga otmu, ne znam zašto se toliko ustručavaju?
M. Bećković

Somi
Somi
Reply to  AbnorMal
1 year ago

10+. Dalje nema sta dodati. A njima ce trebati jedno 100 godina da to shvate.

Последний

OZBILJAN APEL BIRAČIMA: Ne dajte da nas porobe. Bog vidi, Granić-Plenković ne. Naši očevi bit će ponosni, djeca zahvalna

Mnogi strahuju kad su izbori. Umjesto da biraju slobodno, slobodnom voljom i mišlju - ne vodeći se pritom strahom...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -