Subota, 22 lipnja, 2024

Tužiteljstvo u Munchenu pokreće istragu protiv Milorada i sina Igora

Must Read

SARAJEVO – Tužilaštvo u Minhenu pokreće istragu u slučaju Hypo Alpe Adrija banke u Banjaluci, predsednika Republike Srpske Milorada Dodika i njegovog sina Igora Dodika zbog više krivičnih dela, objavio je internet portal SEEbiz.eu.

Kako navodi SEEbiz.eu, službeno je potvrđeno da su Milorad Dodik i njegov sin Igor pod istragom nemačkog tužiteljstva zbog korupcionaške sprege sa Hypo bankom u Banjaluci, ali i zbog tajnog računa Igora Dodika u toj banci u Banjaluci na kojem je, prema imovinskoj kartici iz jula 2010. godine, imao oko 5,4 miliona eura.

Nemačko pravosuđe, kako piše SEEbiz.eu, preuzelo je nadležnost nad ovim slučajem zbog odbijanja procesuiranja u Republici Srpskoj.

Glavno tužilaštvo u Minhenu potvrdilo je, kako se navodi, dopisom od 5. studenog 2012. da je naložilo višem tužiteljstvu u tom gradu pokretanje postupka u predmetu prijave protiv Hypo Alpe Adrija banke, Milorada i Igora Dodika zbog više krivičnih dela, falsificiranja i lažnog prikazivanja podataka u financijskim i poslovnim izveštajima i prevare u privrednom poslovanju.

Iz izjava i priznanja službenika banke, kako se dodaje, nesporno proizlazi da su dela činjena voljom uprave banke, te da ona predstavljaju i krivično delo banke kao institucije.

Premda je pravosudni sistem u BiH po podnošenju prijave počeo rješavati ovaj slučaj, politički pritisci su uskoro zaustavili djelovanje pravosudnih i policijskih tela u RS, piše sarajevsko Oslobođenje i dodaje da je Milorad Dodik utjecao na pravosuđe u RS nakon čega je obustavljen proces u slučaju Dodik-Hypo.

Odbijanjem procesuiranja u pravosuđu RS, nemačko pravosuđe je preuzelo nadležnost nad tim slučajem nakon čega su se otvaranjem predmeta pod brojem 2094/ot od 5. studenog ove godine, Milorad i Igor Dodik našli pod njemačkom istragom u aferi Hypo, piše sarajevski portal SEEbiz.eu.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Petković odgovorio što ne funkcionira u hrvatskoj igri

Isključiva krivca je na nama, ostali smo dužni navijačima, poručio je hrvatski napadač Bruno Petković na novinarskoj konferenciji u...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -