Published On: Sri, pro 20th, 2017

Tužitelj u slučaju Tigar kažnjavan zbog skrivanja dokaza u vezi ubojstva generala Šantića

„Obavještavam i predsjednicu Suda da neću postupiti po Rješenju Kaznenog vijeća, jer u konkretnom slučaju Rješenje koje sam dobio za mene je neprovedivo i ne znam što treba da učinim“, napisao je u utorak županijski sudac iz Bihaća Reuf Kapić, inače sudac za prethodni postupak u predmetu protiv Hamdije Abdića Tigra i ostalih osumnjičenih za ubojstvo generala HVO-a Vlade Šantića.

Kazneno vijeće Županijskog suda Bihać, koji sat ranije, ukinulo je Kapićevo Rješenje kojim je on odbio prijedlog za određivanje pritvora Abdiću i ostalima koji su uhićeni po nalogu Županijskog  tužiteljstva Bihać. Isto Vijeće je, kao drugostupanjski organ, naredilo sucu za prethodni postupak da donese novu odluku o prijedlogu za određivanje jednomjesečnog pritvora.

„Točno je da je Kapić poslao ovo pismo članovima Kaznenog vijeća i predsjednici Županijskog suda Bihać Fati Nadarević. Zbog tog pisma je sazvana hitna sjednica kaznenog odjeljenja gdje je predsjednica Suda usmeno naložila sucu Kapiću da mora postupiti po odluci KV-a, te da mora  zakazati hitnu sjednicu“, kazao je sugovornik Žurnala iz  Županijskog suda Bihać.

NEVINOST IZNAD SVEGA

Sudija Reuf Kapić je, prema našim informacijama, od 2015. godine izdavao naredbe potrebne za provođenje istrage. Upravo je on izdao i naredbe za pretres objekata u vlasništvu Hamdije Abdića i ostalih osumnjičenih.

UBISTVA U PAVILJONU

Osim ovog slučaja, suca Kapića i Hamdiju Tigra vezuje još jedan slučaj. Kapić je, naime, bio sudac u predmetu koji je vođen protiv ubojica svjedoka pokajnika iz predmeta „Paviljon“, u okviru kojeg je vođena istraga o četvorostrukom ubojstvu u Bihaću. Kapiću je, tada, podmetnuta bomba pod automobil, a on je nakon toga donio oslobađajuću protiv Ismeta Čavkića, optuženog za ubojstvo Safeta Vardića, svjedoka pokajnika iz Paviljina.

Deset godina kasnije, zbog četvorostrukog ubojstva u Paviljonu uhićen je Emin Pivić, prijatelj Hamdije Abdića Tigra, koji je zajedno s njim osuđivan za druga kaznena djela. Osobe koje su podmetnule bombu pod Kapićev automobil nikad nisu pronađene. Tužitelj u predmetu protiv Ismeta Čavkića,  u kojem je sudio sudac Kapić, bio je Zlatan Dedić koji je misteriozno stradao u prometnoj nesreći. Dokumenti sa uviđaja nakon prometne nesreće su spaljeni, što je kasnije potvrdio županijski tužitelj iz Bihaća Idriz Begić.

Inače, i tužitelj Begić, koji je uhićen zbog primanja mita, disciplinski je kažnjavan zbog skrivanja dokaza u vezi sa ubojstvom generala HVO-a Vlade Šantića. Begiću su dokazani kontakti sa osobama bliskim osumnjičenom Hamdiji Abdiću Tigru, koji je danas, u prostorijama SDA Bihać održao konferenciju za medije na kojoj je kazao da „mediji vrše pritisak na suce i tužitelje“ da ga ponovo pritvore.

žurnal.info

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare