Tužio BiH jer šest godina nije bio na odmoru

pilav-tuziteljstvoAmir Pilav, predsjedavatelj Ureda za žalbe na javne nabave BiH, čak šest godina nije koristio godišnji odmor zbog čega je tužio državu BiH. Sud BiH je, međutim, u prvostupanjskom postupku odbacio njegovu tužbu, ali šef ureda nije odustao od zahtjeva pa je podnio žalbu Apelacionom vijeću suda, kako bi prisilio Ministarstvo pravde BiH da mu isplati 9.000 KM odštete jer mu je godišnji odmor bio uskraćen od 2006. do danas.

U neobičnom tuženom zahtjevu Pilav tvrdi da šest godina nije iskoristio ni dana godišnjeg odmora jer nitko ne može da ga zamijeni zato što nema zakonske ovlasti da u to vrijeme obavlja njegove dužnosti. Uporište za takav stav Pilav je našao u činjenici da Vijeće ministara BiH nikada nije imenovaolo zamjenika predsjedavatelja Ureda za žalbe na javne nabave BiH.

Kako saznajemo u Uredu za žalbe na javne nabave BiH, Pilavova tužba nikoga nije ni začudila, jer je on godinama u sukobu sa svih pet ostalih članova ureda. Tako se sa Stipom Petričevićevem u prosincu prošle godine čak i potukao, zbog čega je i policija intervenirala. Da situacija u ovoj državnoj ustanovi, tvrde naši sagovornici, nalikuje na tragikomediju a ne na važan državni organ koji bi trebalo da iskorjeni korupciju u javnim nabavama, pokazuje i njegovo izdvojeno mišljenje u izveštaju o radu ureda, koji je ovih dana dostavljen Domu naroda BiH.

U tom dopisu Pilav je naveo da nije mogao da ode na bolovanje posle navodnog Petričevićevog napada, jer opet nema kome da ostavi fotelju. On je u dopisu naveo da činjenica da nije mogao da ode na kućno lječenje dovela do toga da čak i danas, šest mjeseci nakon navodnog napada njegovog kolege, još osjeća zdravstvene posljedice.

-Osnovni problem s tim čovjekom njegov konfliktni karakter! On misli da je on uvijek u pravu, zbog čega se ni oko čega ne može složiti sa ostalih pet članova ureda. Zato nikada nije ni začudilo kad se odlučio da podnese tu tužbu i optuži državu da je kriva što ne ide na godišnji odmor, iako se iza toga krije činjenica da on, jednostavno, nikome ne vjeruje. Naravno da ured može normalno da funkcionira i dok on nije na poslu, ali je on sam sebe uvjerio da tih dana niko ništa neće raditi – tvrde naši sugovornici.

Sudeći prema internom pravilniku ove uprave, Pilav ne bi smio da bude na poziciji predsjedavatelja pošto je još 2009. godine uvedeno pravilo da se šef ureda rotira svakih 20 mjeseci. Međutim, pošto je Pilav bio protiv takvog pravilnika, ali i zahvaljujući međustranačkim sukobima unutar samog Vijeća ministara, on i danas zauzima dužnost predsjedvatelja, bez obzira na više pokušaja da bude uklonjen iz fotelje.

Predsjednik Upravnog odbora udruge „Tender” Rajko Kecman kaže da ured za žalbe od 2006. godine, kad je osnovan, pa do danas nije ispunio svoj osnovni zadatak – da otkrije i kazni korupciju u javnim nabavama. Kecman kaže da je od 8.000 žalbi, koje su do danas podnijete ovoj upravi na tendere, izrečen simboličan broj kazni i pokrenutih krivičnih postupaka.

– Nevjerovatno je da od toliko tisuća žalbi oni izreknu svega šest kazni u smešnom iznosima od 500 do 1.000 KM i pokrenu svega šest krivičnih postupaka! Poređenja radi, sličana uprava u Hrvatskoj, u kojoj ima daleko manji žalbi nego kod nas, godišnje pokrene čak 200 krivičnih postupaka. Iz svega toga se vidi da je to šestočlano vijeće više nego evidentno podložano korupciji, o čemu su neki od njih čak i javno govorili – navodi Kecman.

Vijeće ministara je još 2010. godine predložio Parlamentu BiH da ga razriješi dužnosti, ali to je ostalo samo na prijedlogu, pošto parlament nije dao zeleno svetlo za takvo rješenje. Kako sada stvari stoje, slučajem „Pilav” ponovo će se baviti i Parlament BiH, nakon što je Povjerenstvo za finanancije i proračun Doma naroda BiH zatražila od Parlamentarne skupštine da sprovede proceduru izbora četvorice novih članova ove uprave, pošto im je istekao mandat, uključujući i predsjedavatelja ureda. Sudeći prema ranijem dogovoru vladajuće šestorke, ova pozicija bi trebalo da pripadne bošnjačkom kadru iz reda SDP-a, pa bi, u skladu s tim, Pilav mogao doći u situaciju da opet postane predsjedavatelj, pošto se, prema neslužbenim informacijama, nedavno učlanio u partiju Zlatka Lagumdžije.

Član Povjerenstva za finanancije i proračun naroda Mladen Ivanić kaže da je izveštaj o radu ureda vraćen ovoj upravi na doradu jer se više bavio unutrašnjim sukobima nego rezultatima njihovog rada na rješavanju žalbi na javne nabave. Ivanić tvrdi da je stanje u uredu godinama katastrofalno, a za to je najodgovornijie Vijeće ministara.

– Očigledno je da je Pilav igrač jedne od dve najjače bošnjačke stranke i da ne postoji politička suglasnost da se ukloni sa pozicije predsjedavatelja, iako je, generalno govoreći, stanje u toj instituciji užasno, čak i ako bi se sudilo samo na osnovu izveštaja koje su nam sami proslijedili. Tu više ima priče o o tome ko je koga udario i tužakao, nego o osnovnom poslu kojim treba da se bave – ističe Ivanić.

Sam Pilav juče, međutim, nije mogao da razjasni ovu situaciju jer je, kako nam je prenijela njegova tajnica, na cjelodnevnom sastanku.