Published On: Pet, svi 12th, 2017

TURSKI VICEPREMIJER U FOČI: Osmansko carstvo vladalo je ovdje pravdom, nije se mješalo u tuđu vjeru i kulturu

Dopremijer Republike Turske Veysi Kaynak izjavio je danas u Foči na svečanosti otvaranja obnovljene Careve džamije, kako su njegovi preci živjeli ovdje i pravedno vladali oko 500 godina.

– Vladali su pravdom, nisu se miješali u tuđe vjerske živote, u tuđu kulturu i slične vrijednosti. Slobodno mogu reći da je ovo jedan od važnijih predjela gdje je vladalo Osmansko carstvo. Tada su se ovdje gradile džamije i medrese, ali i drugi objekti i bogomolje koje pripadaju drugim vjerama – kazao je Kaynak.

Istakao je i značaj rada Turske razvojne agencije TIKA-e, te generalne direkcije Vakufa Republike Turske, naglasivši da trenutno u BiH TIKA realizira oko 47 projekata. Među tim projektima fokusiraju se da rade i druge projekte, restauracije, edukacije i obrazovanje.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, pozdravljajući prisutne, naglasio je da je uvjeren kako džamije Foče nisu samo gnijezdo duhovnosti onih raspršenih muslimana ovog grada, već i zalog obnove zajedništva cijele Bosne i Hercegovine, njenih naroda i građana.

Predsjednik Građevinskog odbora Careve džamije u Foči Sulejman Pilav podijelio je radost zbog današnjeg svečanog otvorenja džamije, iako se kako je kazao, svugdje nadvila sjena onih koji su ubijeni, raseljeni, i koji nisu dočekali da vide obnovu džamije. Dodao je da džamija svjedoči o još jednoj tradiciji duha naroda koji gradi ono što drugi ruše i za sve generacije koje se poučavaju principima islama, tolerancije i zajedničkog življenja.

Muftija goraždanski Remzija ef. Pitić smatra da otvorenje Careve džamije predstavlja veliki i sretan događaj.

– Iako je ponovna izgradnja počela 2004. godine, projekt obnove doživio je nekoliko izmjena, jer su brojni njeni graditelji baš insistirali i vodili računa o njenoj autentičnosti. Danas ona izgleda onako kako je nekad izgledala – kazao je muftija, koji je zahvalio svim vakifima i svima onima koji su na bilo koji način dali doprinos u izgradnji džamije.

Uime Srpske pravoslavne crve obratio se Nenad Tupeša koji je pozdravio prisutne izrazivši radost zbog otvorenja džamije te naglasivši da bogomolja koja se podiže predstavlja radost za sve.

– Ovo je važan znak i svjedok zajedničkog življenja. Ova džamija treba biti kao svijeća koja osvjetljava svijet. Otvorenje Careve džamije je radost građana Bošnjaka posebno i radost za sve koji žive u Foči a koje nas je otvorenje džamije okupilo ovdje – kazao je.

Izvođač radova bila je tvrtka “Neimari” iz Sarajeva. Većina rekonstrukcije je rađena na osnovu starih fotografija, a izgrađeni su i prateći sadržaji džamije. Izgradnja džamije koštala je oko 1, 5 milijuna KM./HMS/