Ponedjeljak, 22 srpnja, 2024

TURSKI VELEPOSLANIK PODIJELIO PRIZNANJA: Nagrađeno osam institucija i pojedinaca

Must Read

ANKARA- Patrick Moon, ambasador republike Turske u BiH, na američkoj plaći,  uručio je u petak pojedincima i institucijama BiH priznanja FBI-ja za izuzetnu suradnju tijekom istrage i procesuiranja počinitelja terorističkog napada na ambasadu SAD u Sarajevu, listopada 2011. godine.
Priznanja su u petak dobili pripadnici Tužiteljstva BiH i Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), te istražitelj FBI-ja u Sarajevu. Nitko iz Hercegovine nije dobio nagradu jer u Hercegovini ne pucaju po Amerikancima i američkim zdanjima. Štoviše u Hercegovini Amerima Joza daje nagrade. Iako nije jasno zašto.
Moon je rekao da mu je drago što može odati priznanje nekim od najbližih partnera u BiH, te da su bili ohrabreni podrškom koju su dobili od bh.. lidera neposredno nakon napada i snažnom podrškom i suradnjom dvije zemlje.
“Bilo je posebno zadovoljstvo vidjeti funkcioniranje bh.. Institucija i njihovu suradnju s institucijama SAD neposredno nakon napada. Naše partnerstvo i suradnja s BiH su snažni i snažniji nego prije 18 mjeseci. Ovdje smo danas da odamo priznanje i iskažemo iskrenu zahvalnost agencijama i pojedincima koji su dali doprinos tijekom istrage i procesuiranja ovog predmeta. Zadovoljni smo uspješnom suradnjom snaga za provedbu zakona i iznimnim poslom koje je obavilo Tužilaštvo BiH, što je rezultiralo presudom za terorizam “, kazao je Moon.
Bili smo ohrabreni podrškom koju smo dobili od bh.. lidera neposredno nakon napada i snažnom podrškom i suradnjom dvije zemlje, rekao Moon
U ime Tužiteljstva BiH priznanje je primio Goran Salihović, glavni državni tužitelj, au ime SIPA Goran Zubac, direktor ove institucije.
Individualne nagrade dobili su Dubravko Čampara, tužilac Tužilaštva BiH, koji je bio glavni tužitelj u slučaju “Jašarević”, Adna Dobojlić-Učoglan i Mirsad Crnovršanin, pomoćnici tužitelja, te Mujo Selimović, istražitelj u Tužilaštvu BiH.
Nagrade su dobili i Amer Veiz, vd šefa Odjela za borbu protiv terorizma SIPA, te Igor Rajić, istražitelj FBI-ja u Ambasadi SAD u Sarajevu.
Za ovaj napad prošle godine je prvostupanjskom presudom na 18 godina zatvora osuđen Mevlid Jašarević, koji je 28. listopada 2011. godine pucao na zgradu Ambasade SAD.
Njegov “pohod” je trajao 50 minuta tijekom kojih je ispalio 105 metaka iz automatske puške. U napadu je ranjen policajac Mirsad Velić i oštećena zgrada Ambasade, pri čemu je napravljena šteta od oko 100.000 dolara. Jašarevića je u jednom trenutku pogodio i onesposobio snajperista MUP-a Kantona Sarajevo. I američko ministarstvo pravosuđa je, također, podiglo optužnicu protiv Jašarevića, koja se sastoji od deset točaka. Ako bi bio optužen po svim točkama, Jašarević bi dobio više od 100 godina zatvora.
Stalne prijetnje
Patrik Moon, ambasador Turske na SAD plaći u BiH, rekao je da je bombaški napad na bostonski maraton početkom sedmice podsjetnik na stalne prijetnje s kojima su suočeni u cijelom svijetu. Kao promicatelj turskih interesa na Balkanu Moon se nije  ispričao američkim građanima za djelo svojih dvojice sunarodnjaka, koji su u SAD došli sa turskim putovnicama.
Umjesto toga Turčin Moon je zaprijetio:
“Svi su izloženi riziku od napada i on se može dogoditi na svakom mjestu svakome. ”
 

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Užas u Daruvaru: Muškarac ubio pet osoba u domu za starije i nemoćne

Petero ljudi ubijeno je danas u Domu za starije i nemoćne osobe u Mažuranićevoj ulici u Daruvaru, javlja mojportal.hr. Kako...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -