TURSKA ISTOVREMENO NAPALA ISIL I KURDE Napadi upereni protiv PKK, bombe na području Islamske države

kurdiTurska je objavila rat Islamskoj državi i stoga će platiti visoku cijenu, poručili su jučer džihadisti predsjedniku Erdoganu, nakon što je turska vojska od četvrtka navečer počela bombardirati područje tzv. Islamske države.

Propovjednici u džamijama na cijelom teritoriju koji kontrolira ISIL huškaju svoje pristaše na Tursku koja, prema njihovim riječima, više ne brani i ne predstavlja islam, već se s križarima udružila u borbu protiv Islamske države te “bombardira i ubija nedužne muslimane i vodi rat i ubija prave islamske vojnike koji ratuju na Alahovu putu”.

Glasnogovornik ISIL-a Abu Mohamed Al-Adnani zaprijetio je Turskoj kazavši kako ona nije više država koja brani islam, već ga napada i zbog toga će platiti visoku cijenu.

U isto vrijeme, zločinačka Islamska država objavila je kako je u bombardiranju turskih snaga na njihove položaje u Siriji ubijeno 14 boraca.

U međuvremenu turski zrakoplovi nastavili su bombardirati položaje ISIL-a, ali i Kurda. Turski vojni zrakoplovi napali su skloništa i skladišta oružja gerilskim jedinicama Kurdistanske radničke partije (PKK). Zračni su napadi izvedeni na sedam mjesta, uključujući i planinu Kandil, gdje PKK ima svoje vojno sjedište, kao i na regiju Dohuk u iračkom Kurdistanu, gdje se nalaze veliki kampovi za obuku snaga PKK. Isto tako, u Siriji su bombardirali položaj i kampove za obuku ISIL-a kod gradića Sarmada koji se nalazi na sirijsko-turskoj granici.

U strahu od izbijanja velikih sukoba između Kurda i Turaka zbog napada na položaje PKK, turski premijer Ahmed Davutoglu razgovarao je sa šefom kurdske autonomne regije u sjevernom Iraku Masudom Barzanijem i objasnio razloge napada na PKK. Prema njegovim riječima, Barzani se složio da Turska ima pravo poduzeti mjere protiv PKK i izrazio “solidarnost” s turskom stranom.

I dok Turskoj pristižu prijetnje od PKK i ISIL-a, turski list „Hurriyet“ otkriva detalje sporazuma između SAD-a i Turske koji Amerikancima omogućuje korištenje zrakoplovne baze Incirlik u južnoj Turskoj u napadu na ISIL, a zauzvrat će Turska dobiti od SAD-a dozvolu za stvaranje tampon-zone u dubinu od 50 kilometara u sirijski teritorij, gdje bi ujedno bila i zabranjena zona letova, što bi Turskoj omogućilo, uz borbu protiv Kurda i ISIL-a, rušenje svakog zrakoplova sirijskog režima koji bi nadlijetao to područje. Ankara je objavila da je u racijama na svom teritoriju uhitila 600 terorista, pripadnika ISIL-a i PKK-a.

VL/hhd

more recommended stories