Published On: Čet, kol 16th, 2018

Turska lira ojačala na razinu prije velikog pada – U kritičnom trenutku reagirao Katar

Čini se da su intervencija Narodne banke Turske i najavljene mjere Erdogana i njegove vlade stabilizirane tursku valutu i danas je tečaj porastao na vrijednost od  5,79 turskih lira za jedan dolar. Podsjetimo da je krajem prošlog tjedna tečaj probio razinu predviđenog bankrota od 7 lira za jedan američki dolar.

Najvećim dijelom je oporavku turske valute doprinijela odluka Katara da uloži 15 milijardi dolara u oporavak turskog gospodarstva, što se može smatrati političkom, a ne ekonomskom odlukom Dohe.

Turska valuta je 16. kolovoza ojačala u odnosu na dolar, a tečaj se jutros jedno vrijeme kretao u iznosu od 5,75 lira za dolar. Ona je ministar financija uvjerio međunarodne investitore da je tursko gospodarstvo stabilno, a velike zasluge za to ima Katar.

Lira je posljednjih tjedana zabilježila ogroman pad i za dolare se davalo 7,24 turskih lira, što je posljedica diplomatskog i trgovinskog sukoba sa Sjedinjenim Državama.
Washington je nametnuo sankcije i carine Turskoj, navodno zbog nastavka držanja u pritvoru američkog pastora, dok je Turska uzvratila s oko 500 milijuna dolara carina za dio američkog uvoza i bojkotom američke elektroničke robe.

Valuta se oporavila i nakon što su vlasti poduzele korake kako bi pomogle bankovnoj likvidnosti i ograničile swap transakcije.

Najava katara da će uložiti 15 milijardi dolara u ekonomiju turske je rastjerala strahove ulagača i Erdogan može reći da je dobio ovu bitku. No rat s Washingtonom ostaje, jer je glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders rekla da sankcije i carine ostaju na snazi, čak i ako Turska oslobodi pastora Andrewa Brunsona.

“Carine koje su Sjedinjene Države nametnule Turskoj su od interesa za našu nacionalnu sigurnost i one nisu bile osveta za pastora Brunsona”, rekla je Sarah Sanders.
Hürriyet

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare