Published On: Pon, sij 30th, 2023

Turska bi mogla različito odlučiti o NATO aplikacijama

Turska bi mogla drugačije odlučiti o NATO aplikacijama Finske i Švedske, rekao je predsjednik Recep Tayyip Erdogan publici mladih u pokrajini Bilečik u nedjelju, nagovještavajući da bi “Švedska bila šokirana kada bismo drugačije odgovorili Finskoj”. 

“Ali Finska ne bi trebala napraviti istu grešku” , upozorio je turski lider.

Dvije nordijske nacije su u junu postigle sporazum s Turskom o pridruživanju vojnom bloku predvođenom SAD-om, obećavajući da neće pružati podršku grupama koje je Ankara označila kao terorističke, da će izručiti osumnjičene za terorizam i zakleti se na embargo na oružje koji uključuje bilo koju od trio. Zauzvrat, od Ankare se očekivalo da podrži njihovo članstvo u NATO-u.

Međutim, taj se pakt raspao ranije ovog mjeseca, kada je švedsko-danski političar krajnje desnice Rasmus Paludan spalio Kuran ispred turske ambasade u Švedskoj i obećao da će uništiti svetu knjigu islama svakog petka dok Stokholm ne bude pušten u NATO.

Erdogan se osvrnuo na taj provokativni čin u svom obraćanju u nedjelju, pitajući: „Da li je Švedska izbrisala islam spaljivanjem našeg Kurana?…Samo su pokazali koliko su neplemeniti. Danska je učinila isto.”

Paludan je u petak spalio dodatne primjerke Kurana, ovoga puta ispred džamije, turske ambasade i ruskog konzulata u Kopenhagenu.

Dok je švedski premijer Ulf Kristersson osudio postupke lidera stranke Stram Kurs (tvrda linija) kao “duboko nepoštovanje” , nije pozvao na bilo kakvu zvaničnu kaznu za Paludana, koji je imao policijsku dozvolu za tu akciju pod zaštitom slobode izražavanja u Stockholmu. Türkiye je osudila popustljivost zemlje, tvrdeći da taj čin “jasno predstavlja zločin iz mržnje”.

Dok je turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu prošle sedmice otkrio da je planirani sastanak na kojem bi se razgovaralo o članstvu u NATO-u i sa Finskom i sa Švedskom odgođen na neodređeno vrijeme, Erdogan je svojoj publici u nedjelju rekao da je Švedska ipak dobila spisak od 120 ljudi za izručenje kao “teroriste” kako bi “ušli u NATO”.

Prošle sedmice je finski ministar vanjskih poslova Pekka Haavisto sugerirao da bi se Helsinki mogao sam pridružiti vojnom bloku ako njegov susjed bude blokiran – komentar na koji je brzo uzvratio. Ministri vanjskih poslova obje zemlje potvrdili su u subotu da je njihovo pristupanje još uvijek u toku.

Obraćajući se kandidatima dviju zemalja za članstvo u NATO-u, Rusija je rekla da proširenje bloka neće učiniti evropski kontinent stabilnijim ili sigurnijim, i iako je Moskva istakla da „ nema problema “ sa Štokholmom ili Helsinkijem, ipak je obećala da će prilagoditi svoje vojni položaj u svojoj sjevernoj regiji ako organizacija doda dva nova člana.

guest
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
HVO-bojovnik bez noge
HVO-bojovnik bez noge
2 mjeseci prije

Mi hoćemo da pobjegnemo od muslimana a ušli u Alijansu punu muslimana koji naše kršćanske bojovnike blokiraju.

HR🇭🇷HBojovnik
HR🇭🇷HBojovnik
Šta ti kažeš na ovo?  HVO-bojovnik bez noge
2 mjeseci prije

Habulo hi hi..

Lijaba
Lijaba
Šta ti kažeš na ovo?  HVO-bojovnik bez noge
2 mjeseci prije

God bless Izrael! Smrt Nacional Socijalizamu i Islamskom radikalizmu!!

SMRT S-H FAŠIZMU
SMRT S-H FAŠIZMU
Šta ti kažeš na ovo?  Lijaba
1 mjesec prije

SRBI SU POBILI ISTI BROJ JEVREJA KO I HRVATI… SRBI I HRVATI SU POBILI SVE JEVREJE U SRBIJI I HRVATSKOJ…

SMRT S-H FAŠIZMU
SMRT S-H FAŠIZMU
Šta ti kažeš na ovo?  SMRT S-H FAŠIZMU
1 mjesec prije

ISLAM JE U SVOM NAČELU ANTIFAŠISTIČKI, A FAŠIZAM JE KRŠĆANSKI BREND..
… ISLAMSKI RADIKALIZAM JE JUDEO-EVANGELISTIČKI PROIZVOD KAO NAJEFIKASNIJE ORUŽJE PROTIV MUSLIMANA.

SMRT S-H FAŠIZMU
SMRT S-H FAŠIZMU
Šta ti kažeš na ovo?  SMRT S-H FAŠIZMU
1 mjesec prije

OVIJEK ĆE SH IMATI KOMPLEKS OD “TURAKA”, ODNOSNO OD BOSANSKE GOSPODE I BOŠNJAČKIH BEGOVA… ZATO SE J.BAN JELAČIĆ NA INAUGURACIJI 1848.g. OPASO BOSANSKOM SABLJOM SA LEVHOM “OSLANJAM SE SAMO NA ALLAHA” A DRUGU BOSANSKU SABLJU SA LEVHOM “NEMA JUNAKA DO ALIJE, NI SABLJE DO ZULFIKARA!” OKRENUO PREMA UGARIMA…
I DA UPOTPUNI KOMPLEKS I OPČINJENOST BOSNOM I BOŠNJAČKOM BEGOVSKOM GOSPODOM, POSUDI KONJA OD BOSANSKOG MAHMUT BEGA BAŠIĆA IZ BIHAĆA NE BIL SA SVOJIH RVAČKIH METAR I ŠESET MALO LIČIO MALO NA EVROPSKOG BOŠNJAČKOG INSANA.

Lav iz Pionirske
Lav iz Pionirske
2 mjeseci prije

90% srba izgledaju kao da im je ovaj Taib otac!

UĆERIVAČ TURSKE SNAGE U VLAŠKE ZICAGU
UĆERIVAČ TURSKE SNAGE U VLAŠKE ZICAGU
Šta ti kažeš na ovo?  Lav iz Pionirske
1 mjesec prije

MA JOK…. REDŽO JE ZA NJIH APAĆIKTEN EUROPEJAC…. OVI NAŠI POSRBLJENI I POHRVAĆENI VLASI SU MRKI KO ZIFT..
NEKA KOMBINACIJA VLAŠKO – RUMUNSKO – CINCARSKO – HUNSKO – TURSKA… SA HAPLOTIPOVIMA H, K, J, E..BA.ČINE.

Last edited 1 mjesec prije by UĆERIVAČ TURSKE SNAGE U VLAŠKE ZICAGU
Soko zove Orla
Soko zove Orla
Šta ti kažeš na ovo?  UĆERIVAČ TURSKE SNAGE U VLAŠKE ZICAGU
1 mjesec prije

Hahahaha pa tako dok jedni imaju desetine zlata sa Olimpijada u muškoj i ženskoj Košarci,odbojci, vaterpolu, atletici, tenisu naši antički drevni 30godišnji bošnjoOci imaju pobjedu u Zvezdama Granda i sjedećoj odbojci, ma pojma nemaš koliko vam zavidimo 😂😂