Subota, 22 lipnja, 2024

Turska bi mogla biti prva zemlja izbačena iz NATO pakta

Must Read

Ruski vanjskopolitički uspjesi na Bliskom istoku i nesuglasice unutar NATO pakta su približili Moskvu Turskoj, što je dovelo do podjela između Ankare i Sjevernoatlantskog saveza, smatra politički znanstvenik Salman Rafi Sheikh. Kako u svom članku za Global Research navodi stručnjak, stvar može otići toliko daleko da će Turska biti prvi članica NATO pakta u povijesti koja će biti isključena iz njegovih redova.

Turska, koja i dalje ostaje u NATO paktu, jako se udaljila od saveza posljednjih nekoliko godina, Salmana Rafi Sheikh.  Analitičari se slažu da se to uglavnom događa zbog promjena koje su se dogodile na Bliskom istoku, a posljedica su sirijskog sukoba. Prema mišljenju Sheikha, okončanje sirijske krize je regionalne aktere prisililo da donesu odluku kojem će se geopolitičkom spektru prikloniti.

Turska je jasno pokazala da nije vjeran član zapadnog tabora pod vodstvom Sjedinjenih Američkih Država i stoga je smatraju saveznikom Rusije.

Prema stručnjaku, ” činjenica da Ankara jača odnose s Moskvom zapravo znači da jedna punopravna članica NATO pakta održava vrlo blisku suradnju sa zemljom koja, ni više ni manje, nije ništa drugo nego jedini razlog postojanja Sjevernoatlantskog saveza od kraja Hladnog rata”.

“To je bilo moguće zahvaljujući aktivnoj i stvarnoj antiterorističkoj politici Rusije, koja je u oštroj u suprotnosti s onom koju vodi NATO, koji nije uspio iskorijeniti terorizam u regiji, usprkos činjenici da je glavna vojna sila. Sjedinjene Američke Države se danas optužuje za pokušaj organiziranja državnoj udara u Turskoj, zemlji s drugom po veličini vojskom u savezu”, piše Salman Rafi Sheikh.

Kako se mijenjao položaj NATO pakta i Sjedinjenih Američkih Država na Bliskom istoku, još od početka sirijskog sukoba, jasno osjetila potreba za promjenom formata odnosa s nizom bliskoistočnih zemalja, ističe Sheikh.

Turska vojska

Krenimo samo od Turske. Savjetnik za nacionalnu sigurnost Donalda Trumpa, Herbert McMaster, nedavno je Turku i Katar proglasio krivima za širenje ekstremističke ideologije. U međuvremenu, podsjeća autor, samo nekoliko dana prije nego što je McMaster dao ovu oštru izjavu, Rusiju je nazvao “revizionističkom silom” koja zajedno s Kinom djeluje protiv Sjedinjenih Država i  saveznika, time pokušava potkopati “međunarodni poredak”.

Prema Sheikhu, ove dvije izjave McMastera žele reći da su “revizionističke sile” krenule uništavati dobitke za koje SAD vjeruju da su ostvarile u proteklih 17 godina rata protiv terorizma, stvarajući savezništva sa zemljama koje navodno podupiru terorizam.

McMaster nije slučajno dao ovu izjavu o Turskoj samo nekoliko sati prije susreta turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana s njegovim ruskim kolegom Vladimirom Putinom, nastavlja autor.

Zanimljivo je da su, između ostalog, čelnici raspravljali o isporukama u Tursku sustava protuzračne obrane S-400, a njihova kupnja će značiti da će se rusko oružje sada nalaziti na teritoriju NATO pakta.

To znači da će i sama Rusija biti prisutna u zemlji koja je članica Sjevernoatlantskog saveza, što je reakcija Moskve na širenje NATO pakta na ruskim granicama i diljem Ukrajine, tvrdi Sheikh.

Po mišljenju autora, sve navedeno upućuje na to da je “kraj sirijske igre” ujedinio Rusiju i Tursku, dok se Ankara posvađala s NATO paktom. U međuvremenu, zahvaljujući sposobnosti Moskve da utječe na Kurde, Turska se više ne opire sudjelovanju potonjih u sirijskim pregovorima, ali Kurde ne smiju predstavljati ljudi iz YPG milicija i stranke PYD, koji su američki saveznici na sjeveru Sirije.

Ovo znači da su Sjedinjene Američke Države izgubile gotovo sve regionalne saveznice koji su utjecali na sukob. Paralelno su počeli pregovori s Rusijom u vezi  “uklanjanjem” kurdskih YPG milicija iz kantona Afrin koji na sjeveru Sirije graniči s Turskom, piše Salman Rafi Sheikh.

“Moguća rusko-turska operacija u Afrinu bi mogla rezultirati stvaranjem još jedne vruće točke koja bi mogla postati posljednji čavao u lijesu članstva Turske u NATO paktu”, vjeruje Sheikh.

“Unatoč činjenici da NATO nikada nije isključio nijednu zemlju iz saveza, danas više nitko ne može isključiti mogućnost da Turska neće biti prva članica saveza koja će biti upućena ovakva anatema” , sažima Salman Rafi Sheikh.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Petković odgovorio što ne funkcionira u hrvatskoj igri

Isključiva krivca je na nama, ostali smo dužni navijačima, poručio je hrvatski napadač Bruno Petković na novinarskoj konferenciji u...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -