Turci posljednji put uče teoriju evolucije, a uvode ”džihad iz ljubavi”

Za turske učenike koji su u ponedjeljak sjeli u školske klupe ovo će biti posljednja nastavna godina u kojoj će učiti o evoluciji na satovima biologije, jer od iduće jeseni u tamošnjem obrazovnom sustavu više neće biti govora o Charlesu Darwinu, dok će se na satovima vjerske nastave predavati o džihadu kao o ‘ljubavi prema domovini’.

Svjetske agencije navode kako su turske vlasti objavile promjenu više od 170 tema u nastavnom programu, uključujući sve ono što se izravno odnosi na teoriju evolucije na satovima biologije u srednjim školama.

Najavljene izmjene obrazovnog programa izazvale su negodovanje te ih kritičari nazivaju preoblikovanjem obrazovanja u skladu s konzervativnom i islamski orijentiranom službenom linijom vlasti.

Ministar obrazovanja Ismet Yilmaz izjavio je da su u novom programu teme pojednostavljene u nastojanju za ‘harmonizacijom s razvojem učenika’ i da će evolutivna biologija, za koju njegovo ministarstvo smatra da je previše napredna za srednju školu, i dalje biti predavana na sveučilištima.

Agencija AP navodi da druge sporne promjene uključuju učenje o džihadu ili vjerskom ratu na satovima vjerske nastave kao o ‘ljubavi prema domovini’ te manje posvećivanja pažnje osnivaču turske republike Mustafi Kemalu Ataturku, kojeg poštuju sekularno orijentirani Turci. Navodi se da je Ataturk odvojio državu od religije, a da je stranka aktualnog turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana osporila ovu striktnu podjelu i uvela religiozniji pristup.

Učenici u Turskoj će, također, učiti o organizacijama protiv kojih se ta zemlja bori — Kurdistanskoj radničkoj stranci (PKK), tzv. Islamskoj državi i mreži kojom iz SAD-a rukovodi vjerski vođa Fetullah Gulen.