Turci dobili posao izgradnje dionice autoceste na koridoru 5c vrijedan 115 milijuna eura

Ugovor o izgradnji autoceste na koridoru 5C, poddionica Suhodol-Tarčin i Ugovor o suradnji na izgradnji te poddionice potpisani su danas u sjedištu tzv. Vlade FBiH u Sarajevu.

Prvi Ugovor su potpisali Ensad Karić, direktor JP Autoceste FBiH d.o.o. Mostar i Kemal Unluer, generalni direktor turske kompanije Cengiz Insaat Sanayi ve Ticaret a.s.

Supotpisnici Ugovora su tzv. federalni ministar prometa i komunikacija Enver Bijedić i član Uprave Cengiz Insaat Sanayi ve Ticaret a.s. Asim Cengiz.

Drugi Ugovor su potpisali Hamed Ramić, generalni direktor Euroasfalta d.o.o. Sarajevo i Kemal Unluer, generalni direktor turske kompanije Cengiz Insaat Sanayi ve Ticaret a.s.

Potpisivanju ugovora su nazočili tzv. premijer FBiH Nermin Nikšić, ministar komunikacija i prometa BiH Damir Hadžić, te predstavnici EBRD-a, kreditori izgradnje ove poddionice.

Ukupna vrijednost ugovora s PDV-om je 115.155.407,78 eura.

Direktor JP Autoceste FBiH Ensad Karić, obraćajući se novinarima, kazao je da ugovoreni rok za završetak radova iznosi 28 mjeseci te je izrazio nadu da će turska kompanija završiti ugovorene poslove i prije roka i da će FBiH do druge polovice 2014. imati u funkciji dionicu Vlakovo – Tarčin u ukupnoj dužini 20 km.

Najznačajniji objekt na dionici Suhodol – Tarčin je tunel Suhodol, dužine oko 2.800 metara, a pored toga, značajni objekti na ovoj poddionici su tunel Tarčin, dužine oko 400 metara, most Bijela, dužine oko 90 metara te petlja Tarčin preko koje će biti omogućeno povezivanje s magistralnom cestom M17.

Karić je, također, istaknuo da Autoceste FBiH zaključno s današnjim danom imaju 650 milijuna KM ugovorenih poslova, odnosno 31 km autoceste u izgradnji.

Ministar prometa i komunikacija Damir Hadžić rekao je  da je potpisivanje današnjih ugovora dokaz da Vijeće ministara i Vlada FBiH hoće i mogu uraditi obećane poslove.

Dodao je tu, između ostalog, i da je početk gradnje mosta na rijeci Savi, Svilaj, planiran za kraj lipnjaove godine, kao i 10,9 km dionice Odžak – Svilaj.

Tzv. premijer FBiH Nermin Nikšić, zahvaljujući vladi Turske i kompaniji Cengiz Insaat Sanayi na svemu onome što pokazuju prema građanima BiH i državi BiH, također je najavio da će za sedam dana biti okončan tender za dionicu Suhodol – Lepenica i kazao da će njena izgradnja početi naljeto.

Tzv. federalni ministar prometa i komunikacija Enver Bijedić je naglasio da je današnji ugovor važan i zato što će međunarodnim kreditorima pokazati da je FBiH spremna na vrijeme implementirati sredstva koja je dobila i da ona više neće stajati na računima.

Nakon potpisivanja ugovora, predsjednik kompanije Cengiz Insaat Sanayi Mehmet Cengiz kazao je novinarima  da se njegova kompanija bavi izgradnjom brana, autoputeva i druge infrastrukture i da trenutno ima 7,4 milijarde dolara ugovorenih poslova.

Potpisivanju današnjih ugovora je prisustvovao i veleposlanik Republike Turske u BiH Ahmet Yildiz.(Fena)