Published On: Čet, ožu 20th, 2014

TUNJO RAZOTKRIO “OCA NACIJE”: Izetbegović dijelio BiH od prvog dana, još prije nego smo se prozvali Bošnjacima”

Akademik Muhamed Filipović, gostujući u emisiji “U škripcu” televizije ALFA, izjavio je kako je Alija Izetbegović i SDA nisu prihvatili bošnjaštvo kao nacionalnu nominaciju 1990. godine.

“O tome smo organizirali tada simpozij kada smo govorili o vraćanju naziva Bošnjaci. Oni koji se sada hvale da su veliki Bošnjaci, tada su govorili kako je bošnjaštvo izmišljeno” – rekao je Filipović.

Jedinstvena BiH je neupitna vrijednost, osnova i s te točke sve mora polaziti, rekao je Filipović.

“Sva druga rješenja moraju biti koordirana očuvanju jedinstvene BiH. Nedopustivo je uopće polemizirati oko podjele BiH” – istakao je akademik.

Filipović smatra da su se SDA i Alija Izetbegović  tada upustili u opasnu avanturu.

“Kada je izvršena agresija na BiH prva reakcija koju smo dobili bilo je da podijelimo zemlju”.

“Izetbegović je tada išao u Lisabon i parafirao sporazum. Kada smo ovdje prosvjedovali protiv njegove odluke, on je odstupio. Na razgovorima u Ženevi ja sam odmah reagirao čim sam vidio da se tamo ne radi o uspostavljanju mira, nego o tome kako će se buduća BiH organizirati” – ističe Filipović i dodaje:

“Ja sam odmah izjavio da mi to nećemo prihvatiti, nego da zahtijevamo da se prvo zaustavi rat prijetnjom sile protiv Srbije i Hrvatske. Drugo, da se uspostavi integritet kako bi profunkcionirale državne institucije BiH u okviru kojih bi se razgovaralo o budućem uređenju države” – rekao je Filipović.

Filipović smatra da su aktualni prosvjedi protiv vlasti i SDA i SDP-a po formi bili socijalni, ali su oni po svom sadržaju politički.

“Narodu je dosta ovakve politike i tih političara. Pošto je iskrslo da su SBB i Fahrudin Radončić jedina varijanta koja ne sudjeluje u potlačivanju naroda i pripisivanju negativnih konotacija narodu, odlučili su i njih likvidirati. Pitate se zašto? Radončić je jedini ukazao na pravi uzrok ovakve situacije. Na ogromnu korupciju. On to naziva sistemskom korupcijom, ja mislim da je sistem koruptivan, da sistem u sebi sadrži faktor korupcije i da se uopće ne može ući u taj sistem. Sada ne možeš ući u politiku ako nisi korumpiran. Evo, Radončić je ušao u politiku i odmah ga žele izbaciti”.

Tijekom emisije emitiran je i prilog u kojem član Predsjedništva BiH i potpredsjednik SDA Bakir Izetbegović tvrdi kako će udovoljiti zahtjevu građana tako što će smanjiti omjer najnižih i najviših plaća u BiH.

Filipović smatra da ta njegova izjava uopće nema utemeljenje.

“Tko je Bakir Izetbegović da odlučuje ljudima kolika će biti plaća. Je li on misli da je iz razlika u plaćama nastala ova bijeda. Ova bijeda je nastala iz ogromne pljačke milijardi. Ovo je skrivanje stvari, inzistiranje da se ne dira u taj ogromni mravinjak pljačke” -rekao je Filipović, prenosi Dnevni avaz.

Akademik Filipović smatra da je BiH bankrotirala, te da preživljavamo od tuđih para.

“Sve će se to morati jednog dana vratiti. Račun koji će nam biti ispostavljen je oduzimanje legitimacije da smo legalna i legitimna država”.

avaz.ba