Published On: Uto, sij. 8th, 2019

Trumpova administracija snizila status diplomatima Europske unije

AMERIČKA administracija snizila je status diplomata Europske unije u Washingtonu a da nije o tome obavijestila Bruxelles, kazali su europski dužnosnici.

Promjena u protokolu znači da će biti manje vjerojatno da diplomati EU-a u Washingtonu budu pozvani na događaje visokog profila i da će biti manje važni nego u vrijeme bivšeg predsjednika Baracka Obame.

Promjene u protokolu

Europski izaslanik tako je na pogrebu bivšeg američkog predsjednika Georgea H. W. Busha 5. prosinca među posljednjima bio pozvan da mu oda posljednju počast, kako je primijetio Deutsche Welle.

Glasnogovornica Komisije potvrdila je da je američki protokol nedavno promijenio red prvenstva na diplomatskoj listi, ne ulazeći u pojedinosti.

“Trenutačno razgovaramo s nadležnim službama u administraciji o mogućim implikacijama za europsko izaslanstvo u Washingtonu”, rekla je.

Dvoje drugih europskih diplomata potvrdilo je snižavanje statusa, a jedan je kazao da nije vjerojatno da će EU odgovoriti istom mjerom.

“Amerika na prvom mjestu”

Američki diplomati u Bruxellesu nisu bili dostupni za komentar.

Američki državni tajnik Mike Pompeo rekao je u govoru u Bruxellesu u prosincu da Trump svojim proklamiranim načelom “Amerika na prvom mjestu” želi preoblikovati poslijeratni međunarodni poredak i postaviti mu temelje na suverenim državama, a ne multilateralnim institucijama.

Kritizirao je također “birokrate” koji održavaju multilateralizam “kao cilj sam po sebi” i doveo u pitanje predanost EU-a europskim građanima, što je izazvalo kritiku Europske komisije.