Published On: Sri, srp 18th, 2018

TRUMP: Zašto ratovati za Crnu Goru?

WASHINGTON – Američki predsjednik Donald Trump doveo je u pitanje NATO solidarnost time što je izrazio sumnju u potrebu da se ratuje za svakog člana ovog saveza, na primjer za Crnu Goru, navode portali za političku analitiku.

Trump je u intervjuu za američku televizijsku mrežu “Fox News” doveo u pitanje obvezu SAD da stane u obranu saveznika iz NATO-a, piše “Euractiv”.

Američki predsjednik je u razgovoru sa novinarom  sugerirao da bi treći svjetski rat počeo u slučaju da SAD priskoče u pomoć nekoj manjoj članici NATO-a.

Prema članu pet Sjevernoatlantskog ugovora, svi članovi NATO-a moraju pomoći i braniti napadnutu članicu.

“Recimo, da neko napadne Crnu Goru, državu koja se Alijansi priključila prošle godine, zašto bi moj sin išao braniti ju?”, upitao je novinar Trumpa.

Trump se suglasio i izrazio  sumnju u takvu potrebu.

“Razumijem što želite reći. Postavio sam isto to pitanje. Crna Gora je mala država sa snažnim narodom. Oni su vrlo agresivni i – čestitam, sudjelujete u trećem svjetskom ratu. Tako je sistem postavljen”, kaže Trump.

Američki predsjednik ponovio je zahjev SAD saveznicima u NATO-u da uplaćuju više novca u Alijansu, ako žele da ih brani.

0 0 glasovi
Ocjena članka
guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare