Published On: Ned, stu. 12th, 2017

TRUMP SE POŽALIO NA KIM JONG-UNA: “Ja mu silno želim biti prijatelj, a on mene zove starkeljom. Ja njega nikad ne bih nazvao malim debeljkom”

Donald Trump je u nedjelju izjavio da “vjeruje” američkim obavještajnim službama koje optužuju Moskvu za upletanje u američke predsjedničke izbore, dodajući ipak kako vjeruje da je Vladimir Putin iskren kada odbija te optužbe. “Vjerujem našim obavještajnim agencijama”, rekao je američki predsjednik odgovarajući na tiskovnoj konferenciji u Vijetnamu na upit o Putinovu nijekanju optužaba.

“Mislim da vjeruje kako se ni on ni Rusija nisu miješali u izbore”. No “bez obzira na to što ja mislim … ja sam uz naše agencije”, istaknuo je Trump, prenosi Jutarnji.hr.

Nakon susreta s Vladimirom Putinom u subotu, u prigodi susreta na vrhu azijsko-pacifičkih zemalja (APEC) u Danangu, Trump je dugo isticao da njegov ruski kolega niječe optužbe za uplitanje Moskve u američku kampanju, dodajući kako misli da je Putin iskreno uvjeren u to. No, nekoliko sati nakon njegovih izjava, CIA je potvrdila svoje optužbe protiv Rusije rekavši da se njezini raniji “zaključci nisu promijenili”.

Donald Trump je u poruci na Twitteru iz Hanoija usto izrazio zadovoljstvo napretkom ostvarenim u vezi sa sjevernokorejskim pitanjem najavivši da će Kina pooštriti sankcije Pjongjangu. “Predsjednik Xi je rekao da će pooštriti sankcije (Sjevernoj Koreji)”, objavio je Trump na Twitteru iz Vijetnama, predzadnje postaje svog azijskog putovanja koje će završiti na Filipinima, kamo treba stići u nedjelju navečer.

Američki predsjednik je u Vijetnamu koji ima 90 milijuna stanovnika i snažan gospodarski rast, razgovarao o trgovini, ali ne i o ljudskim pravima. U toj komunističkoj zemlji s jednom strankom veliki je broj disidenata iza rešetaka.

Tijekom posjeta Pekingu u četvrtak američki predsjednik je pozvao Xija Jinpinga da pojača pritisak na sjevernokorejski režim koji je početkom rujna izveo još jedan nuklearni pokus. “Kina može brzo i lako otkloniti taj problem”, izjavio je, u društvu kineskog kolege.

U drugoj poruci na Twitteru Trump je izravno spomenuo sjevernokorejskog čelnika: “Zašto me Kim Jong-un vrijeđa nazivajući me ‘starim’, a ja njega nikad ne bih nazvao ‘malim debeljkom’?” Pa dobro, toliko mu želim biti prijatelj, možda se to jednom i dogodi!”, napisao je, referirajući se na nedavno Kimovo priopćenje, u kojemu je Trumpa nazvao ‘mentalno poremećenim starkeljom’.

Sjeverna Koreja je u subotu kritizirala njegovo putovanje po Aziji rekavši: “Bezobzirni komentari starog luđaka kao što je Trump nikada nas neće zastrašiti niti će zaustaviti naš napredak”. Trump se u nizu svojih jutarnjih tvitova osvrnuo i na Rusiju, kritizirajući “zlobnike i budale”, dan nakon razgovora s Putinom.

“Kad će svi ti zlobnici i budale shvatiti da je dobra stvar biti u dobrim odnosima s Rusijom a ne loša?”, napisao je. “Oni uvijek politiziraju, to je loše za našu zemlju. Želim riješiti krize u Sjevernoj Koreji, Siriji, Ukrajini i terorizam, a Rusija može puno pomoći!”, dodao je.

Nakon dolaska u Hanoj u subotu američki predsjednik, koji u nedjelju putuje na Filipine, najmanje je bio aktivan na Twitteru od početka azijske turneje. U nedjelju ujutro, prije zajedničke tiskovne konferencije s vijetnamskim predsjednikom, objavio je nekoliko poruka na društvenoj mreži u kojima se osvrće na važne teme kojima se bavio zadnjih dana.

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer