Published On: Ned, stu 8th, 2020

TRUMP REKAO ISTINU Mediji su proglasili Bidena pobjednikom, iako ni u jednoj američkoj saveznoj državi još nisu prebrojani svi glasački listići

Iako su mediji proteklih dana izvještavali o tijesnoj utrci između kandidata demokrata Joe Bidena i republikanaca Donalda Trumpa za novog američkog predsjednika u saveznim državama “u kojima se još broje glasovi pristigli poštom”, istina je da ni u jednoj od 50 američkih država, do trenutka objave ovog teksta (11,30 po našem vremenu) nisu prebrojani svi glasačkih listići, piše Hrvatski Medijski Servis.

To potvrđuje i interaktivna mapa CNN-a , inače nesklonog Trumpu, na kojoj se vidi da je na Aljsci primjerice prebrojano tek 47 posto glasačkih listića, u Californiji 77 posto, u Utahu 88 posto, Mississipiu 86 i tako redom. U najvećem broju država postotak prebrojanih glasova kreće se između 95 i 99 posto, no ni u jednoj nije prebroja 100 posto gasova.

Unatoč tomu američki mediji progasili su Joe Bidena pobjednikom američkih predsjedničkih izbora, vjerojatno na osnovu procjene tko će dobiti većinu glasova u pojedinim državama i tako osvojiti 270 elektora dostatnih da bi ga se proglasilo pobjednikom. Tako su obojili u plavo, odnosno crveno, ovisno o projekciji tko će pobjediti u kojoj državi 46 američkih država, dok su samo četiri obojene u sivo, čime se sugerira da glasovi nisu prebrojani u samo tim državama, a istina je da nisu prebrojani ni u jednoj.

Nakon objave AP, CNN-a i NBC-a da je Joe Biden pobjednik američkih predsjedničkih izbora s osvojenih, po projekciji tih medija, sada već 279 elektora na spram Trumpovih 214, jučer poslijepodne, u vrlo kratkom roku Bidenu su čestitali premijeri i predsjednici brojnih država, a da ni jedna američka savezna država nije objavila konačne rezultate izbora. U mnogim državama, pri tom utrka dvojice kandidata je vrlo tijesna, a glasovi pristigli poštom će se brojati još danima. Neke su američke savezne države odredila da će se priznati glasovi koji poštom pristignu zaključno sa 12. studenim, dakle 9 dana nakon izbora.

Aktualni predsjednik Donald Trump nije, međutim, kako je to uobičajno, čestitao Bidenu, koji je kasno noćas po našem vremenu održao pobjednički govor, već je najavio pravnu bitku, za dokazivanje da je pokraden na izborima.

“Svi znamo zašto Joe Biden žuri da se lažno predstavi kao pobjednik i zašto mu se njegovi medijski saveznici toliko trude pomoći: Ne žele da se istina razotkrije. Jednostavna je činjenica da ovi izbori još uvijek nisu gotovi.

Joe Biden nije potvrđen kao pobjednik niti jedne države, a kamoli bilo koje od vrlo osporavanih država koje su upućene na obvezno prebrojavanje glasova, ili država u kojima naša kampanja ima valjane i legitimne pravne izazove koji bi mogli odrediti krajnjeg pobjednika, kazao je Trump. Njegova tvrdnja iako istinita dočekana je kao “još jedna od njegovih laži”.

Od ponedjeljka će, nastavio je Trump, naša kampanja započeti procesuiranje našeg slučaja na sudu kako bi se osiguralo da se u potpunosti poštuju izborni zakoni i izabere zakoniti pobjednik. Američki narod ima pravo na poštene izbore: To znači prebrojavanje svih legalnih glasačkih listića, a ne prebrojavanje ilegalnih glasačkih listića. To je jedini način da se javnosti osigura puno povjerenje u naše izbore. I dalje je šokantno da se Bidenova kampanja odbija složiti s ovim osnovnim načelom i želi da se prebrojavaju glasački listići čak i ako su prevarljivi, lažirani ili ih su u pitanju glasovi onih koji nemaju preduvjet za glasanje, ili su u pitanju glasovi mrtvih ljudi.

Samo bi stranka koja se bavi nezakonitim postupcima protuzakonito držala promatrače izvan sobe za brojanje – a zatim bi se borila na sudu da im zabrani pristup.

Dakle, što Biden skriva? Neću se odmarati dok američki narod ne dobije pošteno prebrojavanje glasova koje zaslužuje i koje demokracija zahtijeva, kazao je Trump, prenosi HMS.