Trump proglašen krivim za klevetu, mora platiti više od 80 milijuna dolara

Savezna porota u petak je naložila Donaldu Trumpu da plati 83,3 milijuna dolara odštete E. Jean Carroll, koja je bivšeg američkog predsjednika optužila da joj je uništio ugled pouzdane novinarke negirajući da ju je silovao prije gotovo tri desetljeća.

Carroll (80) tužila je Trumpa u studenome 2019. jer je pet mjeseci ranije poricao da ju je silovao sredinom 1990-ih u garderobi robne kuće Bergdorf Goodman na Manhattanu.

Donald Trump je tvrdio da nikada nije čuo za Carroll te da je ona izmislila svoju priču kako bi potaknula prodaju svojih memoara.

Njegovi odvjetnici rekli su da je Carroll bila gladna slave i da je uživala u pozornosti obožavatelja dok je govorila protiv svog neprijatelja.

Druga je porota prošlog svibnja naložila Trumpu da plati Carroll 5 milijuna dolara zbog sličnog poricanja iz listopada 2022., utvrdivši da je klevetao i seksualno zlostavljao novinarku. Trump se žalio na tu odluku.

Na sadašnjem suđenju, Carroll je tražila još najmanje 10 milijuna dolara, rekavši da je Trump uništio njenu reputaciju cijenjene novinarke koja govori istinu.

Također je tražila kaznenu odštetu, djelomično kako bi spriječila Trumpa da ponovi svoje poricanje.

Trump je iskoristio ovaj slučaj i svoje druge pravne muke kako bi ojačao kampanju za ponovno preuzimanje Bijele kuće na izborima u studenome, u vjerojatnom obračunu s demokratom Joeom Bidenom, koji ga je pobijedio 2020.

Trump se suočava s četiri kaznene optužnice, uključujući dva slučaja u kojima ga se tereti da je pokušao nezakonito poništiti svoj izborni poraz 2020. Izjasnio se nevinim u svim slučajevima, a sebe je prikazao kao žrtvu politički motiviranih laži i pravosudnog sustava izvan kontrole./Hina/HMS/