Published On: Sub, stu 19th, 2016

Trump plaća 25 milijuna dolara studentima svojeg sveučilišta jer se lažno oglašavao

Trump pristao platiti 25 milijuna dolara! Newyorški državni odvjetnik: 'Sveučilište je bilo prijevara'
Novoizabrani američki predsjednik Donald Trump pristao se nagoditi oko tužbi za prijevare vezane za seriju predavanja o nekretninama na Sveučilištu Trump za 25 milijuna dolara, objavila je danas osoba upoznata s procesom.

 Nagodbom bi završio spor koji je pratio Trumpa tijekom cijele kampanje, te doveo do jednog od kontroverznijih momenata njegove kandidature, tvrdnji da je sudac koji je zadužen za te slučajeve pristran zbog svojih meksičkih korijena.

Trumpovi odvjetnici odbacuju optužbe studenata koji tvrde da ih se lažnim obećanjima navelo da plate 35 tisuća dolara kako bi naučili Trumpove “tajne” o investiranju u nekretnine od instruktora koje je on “osobno odabrao”.
Trump je priznao da to nije činio, no da marketinški jezik koji se koristio nije trebalo shvaćati doslovno. Dodao je kako je većina studenata tim predavanjima dalo visoke ocjene.
Za Trump University se vežu tri parnice: dvije zajedničke tužbe u Kaliforniji, te jedna u New Yorku koju je pokrenuo državni odvjetnik Eric Schneiderman. Nagodbom bi bile pokrivene sve tri.
Schneiderman je objavio kako je prevareno preko 5 tisuća studenata diljem zemlje za oko 40 milijuna dolara.
Sudac Gonzalo Curiel, koji predsjeda suđenjima u Kaliforniji, pozvao je obje strane da se nagode. Trump je tijekom svoje kampanje rekao kako Curiel, koji je rođen u Indiani u obitelji meksičkih imigranata, ne može biti nepristran zbog obećanja iz kampanje da će sagraditi zid na granici SAD-a i Meksika kako bi zaustavio ilegalnu imigraciju.
Suđenje u jednom od slučajeva trebalo bi započeti 28. studenog na sudu u San Diegu.
VL