Troje zaraženih koronavirusom iz BiH ispričali kako se osjećaju

U ZENIČKOM stacionaru trenutno borave tri osobe zaražene koronavirusom, koje su za Klix.ba pristale ispričati kako su otkrile simptome, kako se sada osjećaju te kakav tretman imaju u izolaciji.

Također, za Klix.ba su ispričali kako su doživjeli veliku neugodnost zbog objava pojedinih medija koji su iznijeli dezinformacije o njihovom ponašanju nakon saznanja da su zaraženi koronavirusom.

Žena, čiji je identitet poznat redakciji Klixa, od 51 godine, te djevojka od 19 i muškarac od 26 godina zajedno su putovali u Njemačku krajem veljače, a Italija je bila samo usputna stanica. Trenutno su smješteni u izolaciju, gdje imaju sve što je potrebno, osjećaju se veoma dobro i nemaju nikakvih poteškoća, a na razgovor su pristali tek da bi smirili javnost i ispričali osobna iskustva u vezi s koronavirusom.

Busom išli u Italiju pa avionom za Njemačku

Sve je počelo kada je 51-godišnja Zeničanka sa svojom kćeri autobusom krenula prema Italiji, gdje ih je čekao 26-godišnji muškarac (zet i suprug), odakle su se avionom 26. veljače uputili u Frankfurt.

U Njemačkoj su boravili šest dana. Po povratku iz Njemačke (avionom) u Italiju, tu su ostali dva dana, ali s obzirom na to da su tih dana postojale restrikcije, nigdje nisu izlazili.

“Kada smo stigli u Zenicu, zapravo još dok smo prolazili kroz Nemilu, nazvali smo hitnu službu i pitali trebamo li doći odmah da se prijavimo. Međutim, dali su nam broj Higijensko-epidemiološke službe (HES) i rekli da idemo kući i da nigdje ne izlazimo, što smo i uradili”, govori 19-godišnja Zeničanka.

Liječnik rekao ženi da ima gripu

Odmah ujutro nazvali su HES, gdje su ih pitali za osobne podatke i simptome te su poslali ekipu s obzirom na to da je 51-godišnja Zeničanka imala povišenu temperaturu i povraćanje.

“Nakon toga poslali su ekipu po mamu, a nama su rekli da idemo za njima autom radi daljnjih informacija. Kada smo stigli, liječnik je mami preslušao pluća, pregledao grlo i nije mjerio temperaturu. Postavljao je određena pitanja jer je mama rekla da ima pušački bronhitis već godinu i da koristi terapiju. On je rekao da je to vjerojatno samo gripa i propisao je Sumamed, a nas nisu kontrolirali jer nismo imali nikakve simptome. Poslani smo u kućnu izolaciju 14 dana i svaki dan smo dobivali pozive od doktorice”, dodaje ona u razgovoru za Klix.ba.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Naglasila je da su pri povratku kući žena i njen suprug s maskama na licu svratili do apoteke gdje su kupili potrebne lijekove, a u međuvremenu su sreli i prijateljicu s kojom je žena razgovarala iz automobila s poluotvorenim prozorom, maskom na licu i napomenom da joj se ne približava jer se nalaze u izolaciji, kako i uz sve mjere predostrožnosti ne bi došlo do širenja virusa.

Komunikacija telefonom

Izolacija je počela 6. ožujka i trajat će do 20. ožujka, a sva komunikacija s vanjskim svijetom obavlja se telefonom.

“Komunicirali smo telefonom. Već smo imali dovoljno hrane u kući, a i majka je ostavljala hranu ispred vrata i kucala na prozor da kaže da je ostavila. Mama je veoma zadovoljna osobljem, koje je bilo veoma profesionalno i ljubazno, čak su svi tehničari i medicinske sestre došli da se predstave i da joj kažu što god joj bude trebalo da se slobodno javi. Ostavili su joj telefon ispred vrata i redovno zvali i pitali da li je sve u redu”, dodaje kći 51-godišnje Zeničanke.

Opisali kako se osjećaju

Ona je danas sa suprugom, 26-godišnjim Zeničaninom, smještena u izolaciju u stacionaru, iako nemaju simptome, a ekipa HES-a jučer ih je odmah pregledala i rekla da je sve uredu što se tiče pluća, grla, otkucaja srca, temperature i abdomena.

“Osjećamo se dobro, nemamo simptoma, večerali smo protekle noći i trenutno provodimo vrijeme komunicirajući s obzirom na to da smo u istoj sobi. Mamu ništa ne boli, dobro se osjeća i nema temperaturu. Nije osjećala nikakav strah. Trenutno se osjeća veoma dobro. Dane provodimo tako što komuniciramo, malo spavamo, jedemo. Mama pije Sumamed i lijekove za pušački bronhitis. Iskreno rečeno, dosadno jest, ali i dalje pokušavamo razmišljati na pozitivan način”, kaže žena.

Za Klix.ba govorila je i 51-godišnja Zeničanka, kojoj je prvoj ustanovljen koronavirus, a najviše su je povrijedili komentari građana i lažne informacije poput one o slavlju za 8. mart, da se vozila javnim prijevozom, da boravi na vikendici u Pridolcima te da je medicinska sestra.

“Mnogi su me ljudi razočarali i poslije ovoga osjećam strah da izađem vani jer se bojim napada naših sugrađana, jer sam sve vrijeme lažno optuživana, a čitala sam i prijetnje preko komentara, da me treba ubiti jer sam zaražena. Zamolila bih nadležne organe za zaštitu kada izađem”, kazala je 51-godišnja Zeničanka.

more recommended stories