Ponedjeljak, 27 svibnja, 2024

Trojanski konj u režiji SDA

Must Read

Opet se obrću teze, kada je u pitanju izbor sudaca Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, a koji pripada sucu hrvatske nacionalnosti. Podmeću se priče kako Marin Vukoja nema podoban životopis za izbor na poziciju suca Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, iako je ocijenjen kao prvorangirani i ima bogatu pravničku karijeru, a da je podobna dopredsjednica VSTV Sanela Butigan Gorušanović, koja je inače sutkinja Općinskog suda Sarajevo i nije nikakav stručnjak u smislu pisanja radova, nije magistrirala, niti doktorirala, piše Hrvatski Medijski Servis.

Problematizira se što je članica Povjerenstva Božana Banduka dala najveću ocjenu Marinu Vukoji, a ne problematizira se što je Hakija Zajimović kao sudac i kolega Sanele Butigan Gorušanović, koji zajedno rade u istom sudu i koji je lobirao za Sanelu Butigan Gorušanović za članicu VSTV, dao Saneli Butigan Gorušanović najvišu ocjenu. A poznato je da su i jedno i drugo simpatizeri stranke SDA.

Također je poznato da je u vrijeme izbora za člana VSTV Katica Artuković osvojila najviše bodova, a onda su produžili još nekoliko dana i uz neviđenu kampanju SDA-ovih simpatizera da se glasuje za Sanelu umjesto Katice, doveli Sanelu do pobjede.

Motiv za izbor Sanele Butigan Gorušanović je bio taj da je Katica Artuković sutkinja Županijskog suda Široki Brijeg , koja je i doktor pravnih znanosti Čovićeva, a da je Sanela simpatizer SDA, da su joj majka i muž Bošnjaci, što je opredijelilo druge suce da zbog toga glasuju za Sanelu, jer je jasno da Sanela nema niti približno kompetencije sutkinje Katice Artuković.

Je li bilo, prije svega, moralno da Hakija Zaimović, sudac Općinskog suda Sarajevo, sudjeluje uopće u tom povjerenstvu kao sudac i kolega iz istog suda i da najveću ocjenu da Saneli Butigan Gorušanović? Da se razumijemo, ne bi smetalo Hrvatima što su joj muž i majka Bošnjaci, da se ona doista u javnosti svojim djelovanjem predstavlja kao Hrvatica.

Ako Ustav propisuje da treba imenovati po dva suca konstitutivnih naroda, onda je to sasvim jasno da i Hrvati imaju interes da se izabere Hrvat na to mjesto, a ne netko tko se ubacuje poput trojanskog konja, kada je u pitanju Sanela Butigan Gorušanović, koja je očito simpatizer SDA i koji su je preko svojih simpatizera u pravosuđu i doveli za člana VSTV. Sada bi kao što su to uradili sa Komšićem, da imaju svog „Hrvata“ u Ustavnom sudu BiH. A Bakir Izetbegović javno govori da njemu Bošnjake neće birati Srbi i Hrvati.

Je li to pravedno? Naravno da nije i da Bošnjake iz SDA, a posebno Bakira izetbegovića ne zanima niti ono što je pravedno niti što je istinito, jer ima samo jednu želju da se preko ljudi u pravosuđu pokriju sve protupravne radnje njegovih najbližih i članova SDA.

Ono što je obilježilo karijeru aktualne dopredsjednice VSTV-a Sanele Gorušanović Butigan je i to da se revanširala sucima koji su za nju glasovali, pa je birala njihovu djecu za sudce tj. da je ocjenjivala najboljom ocjenom pismeni rad, koji nije bio za prolaz. Radi se o Berini Feto Fočak koja je izabrana za dodatnog suca u Općinskom sudu Sarajevu, iako ju je predsjednik VSTV-a ocijenio kao favoriziranu kandidatkinju zbog problema u ocjenjivanju.

Naravno da Sanela Butigan Gorušanin dopredsjednica VSTV, zbog toga nije stegovno niti kazneno odgovarala, jer je simpatizeri SDA u Stegovnom uredu očito štite, a procesuiraju bivšu dopredsjednicu VSTV Ružicu Jukić, samo što je izgovorila istinu i kojoj nažalost nitko nije stao u obranu, iako sutra oni mogu biti izabrana meta za procesuiranje, kao i sutkinja Ružica Jukić.

Također ono što je interesantno da mediji koji su očito pod kontrolom SDA dovode iste ljude da pričaju, kako nekoga treba imenovati na neku funkciju ili ne. Oni proglašavaju tko je stručnjak, a tko ne.

Tako zaboravljaju kada se izabrani Bošnjaci, koji su došli izravno sa stranačke funkcije, da nije bilo nikakve polemike, kao kada su u pitanju Hrvati. Naprimjer Suada Palavrić i Mirsad Ćeman su s funkcija dopredsjednika SDA izravno izabrani za sudce Ustavnog suda BiH, iako nikada nisu imali niti dana provedenog na pravosudnim funkcijama.

Poziva se Nezir Pivić na kompetentnost kandidata, koji je u vrijeme predlaganja novog Zakona o VSTV bio pomoćnik ministra pravde BiH i koji je zagovarao da se sudceci općinskih sudova uopće ne biraju u VSTV, uz obrazloženje da je to najniža razina, te da trebaju ići oni sa najviših razina. Naravno bilo je to samo dok je Ružica Jukić bila dopredsjednica, iako je ista 24 godine u pravosuđu, bila šef građanskog odjela, zatim šef kaznenog odjela i ima objavljen koautorski stručni rad.

Ružica Jukić, bivša dopredsjednica VSTV je imala mnogo bolje kompetencije od sadašnje dopredsjednice Sanele Butigan Gorušanović.

Kada su izabrali svoju dopredsjednicu, to više ne važi, jer je sada Sanela označena kao pravni ekspert, koja je podobna za suca Ustavnog sud Bosne i Hercegovine. Pa iako je od SDA, previše je!/R.I./HMS/

- Advertisement -

12 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

12 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Mladić razbijenom bocom pokušao ubiti 59-godišnjaka na Trgu bana Jelačića

Hrvatska policija je uhitila, a zatim i hospitalizirala 18-godišnjaka koji je sinoć oko 23 sata na središnjem zagrebačkom trgu,...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -