Published On: Sub, tra 1st, 2023

Trojanski konj u režiji SDA

Opet se obrću teze, kada je u pitanju izbor sudaca Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, a koji pripada sucu hrvatske nacionalnosti. Podmeću se priče kako Marin Vukoja nema podoban životopis za izbor na poziciju suca Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, iako je ocijenjen kao prvorangirani i ima bogatu pravničku karijeru, a da je podobna dopredsjednica VSTV Sanela Butigan Gorušanović, koja je inače sutkinja Općinskog suda Sarajevo i nije nikakav stručnjak u smislu pisanja radova, nije magistrirala, niti doktorirala, piše Hrvatski Medijski Servis.

Problematizira se što je članica Povjerenstva Božana Banduka dala najveću ocjenu Marinu Vukoji, a ne problematizira se što je Hakija Zajimović kao sudac i kolega Sanele Butigan Gorušanović, koji zajedno rade u istom sudu i koji je lobirao za Sanelu Butigan Gorušanović za članicu VSTV, dao Saneli Butigan Gorušanović najvišu ocjenu. A poznato je da su i jedno i drugo simpatizeri stranke SDA.

Također je poznato da je u vrijeme izbora za člana VSTV Katica Artuković osvojila najviše bodova, a onda su produžili još nekoliko dana i uz neviđenu kampanju SDA-ovih simpatizera da se glasuje za Sanelu umjesto Katice, doveli Sanelu do pobjede.

Motiv za izbor Sanele Butigan Gorušanović je bio taj da je Katica Artuković sutkinja Županijskog suda Široki Brijeg , koja je i doktor pravnih znanosti Čovićeva, a da je Sanela simpatizer SDA, da su joj majka i muž Bošnjaci, što je opredijelilo druge suce da zbog toga glasuju za Sanelu, jer je jasno da Sanela nema niti približno kompetencije sutkinje Katice Artuković.

Je li bilo, prije svega, moralno da Hakija Zaimović, sudac Općinskog suda Sarajevo, sudjeluje uopće u tom povjerenstvu kao sudac i kolega iz istog suda i da najveću ocjenu da Saneli Butigan Gorušanović? Da se razumijemo, ne bi smetalo Hrvatima što su joj muž i majka Bošnjaci, da se ona doista u javnosti svojim djelovanjem predstavlja kao Hrvatica.

Ako Ustav propisuje da treba imenovati po dva suca konstitutivnih naroda, onda je to sasvim jasno da i Hrvati imaju interes da se izabere Hrvat na to mjesto, a ne netko tko se ubacuje poput trojanskog konja, kada je u pitanju Sanela Butigan Gorušanović, koja je očito simpatizer SDA i koji su je preko svojih simpatizera u pravosuđu i doveli za člana VSTV. Sada bi kao što su to uradili sa Komšićem, da imaju svog „Hrvata“ u Ustavnom sudu BiH. A Bakir Izetbegović javno govori da njemu Bošnjake neće birati Srbi i Hrvati.

Je li to pravedno? Naravno da nije i da Bošnjake iz SDA, a posebno Bakira izetbegovića ne zanima niti ono što je pravedno niti što je istinito, jer ima samo jednu želju da se preko ljudi u pravosuđu pokriju sve protupravne radnje njegovih najbližih i članova SDA.

Ono što je obilježilo karijeru aktualne dopredsjednice VSTV-a Sanele Gorušanović Butigan je i to da se revanširala sucima koji su za nju glasovali, pa je birala njihovu djecu za sudce tj. da je ocjenjivala najboljom ocjenom pismeni rad, koji nije bio za prolaz. Radi se o Berini Feto Fočak koja je izabrana za dodatnog suca u Općinskom sudu Sarajevu, iako ju je predsjednik VSTV-a ocijenio kao favoriziranu kandidatkinju zbog problema u ocjenjivanju.

Naravno da Sanela Butigan Gorušanin dopredsjednica VSTV, zbog toga nije stegovno niti kazneno odgovarala, jer je simpatizeri SDA u Stegovnom uredu očito štite, a procesuiraju bivšu dopredsjednicu VSTV Ružicu Jukić, samo što je izgovorila istinu i kojoj nažalost nitko nije stao u obranu, iako sutra oni mogu biti izabrana meta za procesuiranje, kao i sutkinja Ružica Jukić.

Također ono što je interesantno da mediji koji su očito pod kontrolom SDA dovode iste ljude da pričaju, kako nekoga treba imenovati na neku funkciju ili ne. Oni proglašavaju tko je stručnjak, a tko ne.

Tako zaboravljaju kada se izabrani Bošnjaci, koji su došli izravno sa stranačke funkcije, da nije bilo nikakve polemike, kao kada su u pitanju Hrvati. Naprimjer Suada Palavrić i Mirsad Ćeman su s funkcija dopredsjednika SDA izravno izabrani za sudce Ustavnog suda BiH, iako nikada nisu imali niti dana provedenog na pravosudnim funkcijama.

Poziva se Nezir Pivić na kompetentnost kandidata, koji je u vrijeme predlaganja novog Zakona o VSTV bio pomoćnik ministra pravde BiH i koji je zagovarao da se sudceci općinskih sudova uopće ne biraju u VSTV, uz obrazloženje da je to najniža razina, te da trebaju ići oni sa najviših razina. Naravno bilo je to samo dok je Ružica Jukić bila dopredsjednica, iako je ista 24 godine u pravosuđu, bila šef građanskog odjela, zatim šef kaznenog odjela i ima objavljen koautorski stručni rad.

Ružica Jukić, bivša dopredsjednica VSTV je imala mnogo bolje kompetencije od sadašnje dopredsjednice Sanele Butigan Gorušanović.

Kada su izabrali svoju dopredsjednicu, to više ne važi, jer je sada Sanela označena kao pravni ekspert, koja je podobna za suca Ustavnog sud Bosne i Hercegovine. Pa iako je od SDA, previše je!/R.I./HMS/

guest
nije obvezno
12 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
HR🇭🇷HBojovnik

koja bagra lešinara

Bog Bosna i Bosnjaci

Kroatizacija Bošnjaka-katolika započeta na prijelazu iz XIX. u XX. st. – u ranoj fazi industrijalizacije i modernizacije BiH – proizvela je posljedice političke, kulturološke i psihološke naravi koje su izmijenile njihovu stoljećima sedimentiranu identitarnu „krvnu sliku“ i od bosanskohercegovačkog naroda, Bošnjaka katolika – bar nominalno – napravile hrvatsku naciju, Hrvate katolike.

-Utemeljitelj hrvatskih propagandnih aktivnosti u Bosni bio je plaćenik hrvatske vlade – Stjepan Radić. Sve do dolaska braće Radića u Bosnu, nijedan bošnjački katolik se nije izjašnjavao kao Bosanski Hrvat. Propagandne aktivnosti braće Radića bile su usmjerene ka iskorjenjivanju termina Bošnjaci i ulijevanju hrvatske narodne svijesti među Bošnjake katoličke, ali i Bošnjake islamske vjeroispovijesti.

Nije Jozo

Bošnjaci su najstarija nacija nastala 1993-e godine i slobodno imaju dokaz da su stariji i od Njemačkog Golfa četvorke.

Izmetbegović

,😂😂😂😂😂🤣🤣🤣🤣😂😂😋😋

Anonymous

Bosnjakizacija muslimana zapocela je 1993 u podrumu hotela Holidej In. Do tad su se izjasnjavali kao Srbi, Hrvati i Jugoslaveni.

Kvico

Vi vise poznate tudju povjest od svoje i vise se njom bavite.Pa sva vam je arhiva i sve sto je povjesno vridno kod Hrvata.Moram bit korektan pa rec da je ovo evandjelje o kom se u zadnje vrime pise,kod Srba.

Nagib Uzbrdica

“Mi Bošnjaci njekad slavni narod sad jedva da smo živi nas samo kao očenutu glavu od stabla slavjanskog gledaju priatelji naukah i žale nas…. Vrime je da se i probudimo od dugovične nemarnosti; dajte pehar, te carpite iz studenca pomnje mudrost, i nauk; nastojte da najpred naša serca očistimo od predsudah, fatajmo za knjige i časopise, vidimo što su drugi uradili, te i mi ista sredstva poprimimo, da naš narod prosti iz tminah neznanstva na svitlost isitne izvedmo.” (12) Zaista, zbog čega nije došlo do formiranja moderne bošnjačke nacije pod ideološkim vodstvom franjevačke katoličke inteigencije u koju su, sem Jukića, spadali i Marijan Šunjić, Martin Nedić, Jako Baltić, Blaž Josić, a djelimično i Grgo Martić? Odgovor nam djelomično daje podatak putopisca Matije Mažuranića: “U Bosni se krstjani nesmu zvati Bošnjaci: kad se reče Bošnjaci onda Muhamedanci samo sebe razumiu a Krstjani su samo raja Bošnjačka.”(13)

HR🇭🇷HBojovnik

opet ti ,koji ,nit znaš dali si poša ili doša.

Bog Bosna i Bosnjaci

 “Bošnjaci žive izmeđ Drine, Vrbasa, Save, Dalmacie i Hema čislom 450000; ispoveđaio ili Islam ili su Rimokatolici ili Pravoslavni.” Prvi broj “Letopisa” Matice Srpske 1825.g.
           Načertanije (1844), Ilije Garašanina, u svom programu “Načertanije”, on narod Bosne naziva Bošnjacima, bez obzira na vjersku pripadnost i kada govori o programu posrbljavanja Bošnjaka on kaže: “K ovome treba dakle učiniti da se Bošnjaci i ostali Slaveni obrate.” Nadalje, predlaže da se: “nekoliko mladih Bošnjaka u srpsku službu državnu prima da bi se ovi obučavali i za takove činovnike pripravljali koji bi ono što su u Srbiji naučili posle u svom otečestvu u djelo privesti mogli.” Da bi plan velike Srbije tekao bez većih problema i posrbljavanje Bošnjaka muslimana izvršilo kako je zamislio, Garašanin smatra da bi se trebala pisati i opća historija Bosne gdje se “ne bi smela izostaviti slava i imena nekih muhamedanskoj veri prešavši Bošnjaka” i nadalje napominje da bi ova historija trebala da bude oprezno pisana i to isključivo “u duhu narodnog jedinstva Srba i Bošnjaka” i od strane “čoveka vrlo sposobnog i duboko pronicavajućeg.” (ovdje je znaćajno primjetiti da Garašanin ne spominje nikakve millete, nego na vise mjesta koristi narodno ime Bošnjaci za cjelokupan narod u Bosni, dakle kao zajednički naziv svih Bošnjaka, bez obzira na vjeru).

Kvico

Eto opet navodis druge izvore (Garasanin,Nacertanija i Matica Srpska) ali ja bi volijo procitat nesto vase izvorno bar u periodu Osmanlija ili nakon 93′.Mozete li vi ikako sastavit tu vasu povjest?Evo npr. Garasanin kaze da ste Slaveni a Ceric i pok. Zukurlic kazu da ste Iliri,Germani.To su ogromne razlike.Meni je osobno svejedno samo vam ne dajem za pravo da svojatate BiH . Niti vam je osporavam.

Izmetbegović

Sve će biti kako mi kršćani u kršćanskoj EU želimo a vi pot.uro-teroristi gladujte i raseljavajte se kao i do sada😁

HR🇭🇷HBojovnik

izmetbeže dobro besediš