Published On: Pet, srp 8th, 2022

Triatlon: Britanci zabranili muškarcima koji se predstavljaju kao žene da se natječu u ženskoj konkurenciji

Britanski triatlonski savez zabranio je muškarcima koji se predstavljaju kao žene natjecanje u ženskoj kategoriji, dopustivši im sudjelovanje u “otvorenoj” kategoriji s muškarcima. Najavljene su promjene u kategorijama.

Objavljeno je da će za sportaše starije od 12 godina postojati dvije kategorije – “ženska”, za biološke žene o “otvorena”, za one koji su rođeni kao muškarci ali se predstavljaju kao žene.

“Britanski triatlonski savez preispitao je svoju politiku o muškarcima koji se predstavljaju kao žene kako bi osigurao da ona odražava potrebe našeg sporta, štiti poštenje u natjecanju i služi našoj želji da triatlon učinimo istinski inkluzivnim”, stoji u izjavi. “Naša politika ističe da je triatlon sport za svakoga i da se transfobično ponašanje neće tolerirati”, dodaje se.

Razmatralo se i dodavanje treće kategorije (muškarci, žene, open), ali je zaključeno da ne bi bilo značajnog broja sportaša koji bi se natjecali u toj kategoriji, pa je odlučeno ovako.

Atletske prednosti muškaraca

Profesor bioloških znanosti sa Sveučilišta Ohio, Chris Schwirian, rekao je za Runner’s World: „Muškarci postižu bolje rekorde na 100 do 800 metara uglavnom zato što muškarci u prosjeku imaju veću mišićnu masu, a velik su dio toga brzotrzajni (engl. fast-twitch) mišići, što im omogućuje da postižu veću snagu i brzinu i anaerobno proizvode energiju. Na svim udaljenostima većim od 800 metara glavni je uzrok razlike viši prosječni anaerobni prag muškaraca (VO2max), zato što oni u načelu imaju manje tjelesne masti, više hemoglobina i mišićne mase te veća srca i pluća nego žene.”

Muškarci u prosjeku imaju duže i veće kosti, što im daje mehaničke prednosti pred ženama, budući da imaju veću težinu, visinu i šire koštane okvire kao potporu mišićima. Njihove su kosti također gušće te imaju čvršće ligamente, što ih čini manje podložnima sportskim povredama.

Budući da ovi fizički i fiziološki čimbenici daju većini muškaraca očitu kompetitivnu prednost u sportovima, je li pošteno ili čak sigurno da se biološki muškarci – s većom mišićnom masom, srcima i plućima i većom snagom, ubrzanjem i brzinom – natječu protiv djevojaka i žena?

Ako muškarci mogu tvrditi da su žene i ući u sport u kojem se smiju natjecati samo žene, tada je prilično izvjesno da će muškarci pobijediti,” piše Brandon Morse za časopis Federalist. „Sve pohvale, nagrade i priznanja bit će oduzeta ženama koje ih s pravom zaslužuju i dana muškarcu koji je zapravo varao tako što je stavio šminku, ubrizgao si hormone i rekao da je žena.“

 

guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare