Published On: Sat, Jul 18th, 2020

Tri požara u katedrali u Nantesu, istražitelji otkrili: netko ih je ciljano podmetnuo

U katedrali su danas izbila tri požara, incident se istražuju kao kazneno djelo

Vjeruje se da je veliki požar koji je izbio u subotu u katedrali Sveti Petar i Pavao u zapadnom francuskom gradu Nantesu, pri čemu su uništeni vitraji i orgulje tog zdanja iz 15. stoljeća, podmetnut, priopćili su tužitelji.

Državni tužitelj Pierre Sennes rekao je novinarima da su u katedrali izbila tri požara i da incident istražuju kao kazneno djelo.

Deseci vatrogasca uspjeli su staviti požar pod kontrolu nakon nekoliko sati gašenja, a dim i dalje izlazi iz gotičke građevine nakon što je velik plamen zahvatio njezinu unutrašnjost.

ŠTETA JE IPAK MANJA NEGO SE MISLILO

“Najveće je šteta na orguljama koje su, kako se čini, potpuno uništene (…) podij samo što nije propao”, kazao je šef vatrogasaca Laurent Ferlay, dodavši da krov nije oštećen.

Požar je izbio samo godinu dana od velikog požara u pariškoj katedrali Notre Dame u kojemu je uništen krov i vrh tornja katedrale. No šteta nije tolikih razmjera kako se isprva činilo.

“Ne ponavlja se scenarij katedrale Notre Dame u Parizu. Krov nije taknut”, rekao je Ferlay.

DJELOMIČNO UNIŠTENA U 2. SVJETSKOM RATU

Ovo nije prvi požar koji je oštetio katedralu u Nantesu. Djelomično je uništena u Drugom svjetskom ratu 1994. u bombardiranjima. U požaru 1972. potpuno je razoren krov. Katedrala je obnovljena 13 godina poslije kada je drveni krov zamijenjen betonskom konstrukcijom.

“Prisjećamo se požara iz 1972., ali u ovoj fazi situacija je neusporediva”, rekla je novinarima gradonačelnica Nantesa Johanna Rolland.

“Nakon Notre-Dame, u plamenu je i katedrala Svetog Petra i Pavla. Potpora vatrogascima koji pokušavaju spasiti taj gotički dragulj”, tvitao je predsjednik Emmanuel Macron.