Published On: Sat, Jul 29th, 2017

TRGOVINA U BIH IPAK U BLAGOM PORASTU: Na području Tuzlanskog kantona pronađeno oružje, municija i droga

Na području Tuzlanskog kantona pronađeno oružje, municija i droga

Skup je život u Federaciji. Građani Tuzlanskog muku muče da Sarajevu plate godišnju stanarinu u Federaciji. Naime cijena življenja sa Sarajevom u istom enttietu Tuzlake godišnje košta oko 45 milijuna maraka. Ta sredstva teško se pribavljaju a Konaković ne voli da lova kasni. Stoga se građani Tuzle odlučuju na najčudnije načine zaraditi novac, i platiti podstanarstvo u Federaciji inače im se loše piše.
Nije Tuzla jedini kanton koji plaća podstanarstvo u FBIH. I drugi kantoni plaćaju taj begovski harač Sarajevu. No Tuzla je najviše pogođena. Zato ne čudi da je Tuzlanski kanton pored Livanjskog, kanton s najvećom stopom iseljavanja. “Ne želimo više plaćati Sarajevu naše pravo da mi tu živimo” govori mlada medicinska sestra Semira koja je upravo dobila od austrijske ambasade radnu dozvolu i napušta svoju domovinu.
Oni koji ostaju bave se švercom. Što će ljudi. Napeosto pokušavaju na bilo koje načine preživjeti. Turisti koji dolaze vole oružje, i mi im ga nabavljamo na crno. I nemojte pisati da kupuju samo Arapi, nego i drugi.  Ne žele lovačke puške nego baš ono ratno oružje, jer im se djeca, na  imanjima igraju Armije BIH i furaju se na Nasera Orića – kaže nam Tuzlak koji je htio ostati anoniman. Zarada je dobra, a plaćanje je na crno, jer u BIH još uvijek ne možete prijaviti trgovinu koja se bavi prodajom vojnog oružja, što ga čudi.
Tako je na području Tuzlanskog kantona u pretresima na 14 lokacija pronađeno dosta oružja, municije ali i  droge, a dosta toga nije pronađeno, priopćeno je danas iz kantonalnog Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP). Koliko oružja nije pronađeno pitali smo? Pa odlučili smo da ne pronađeno barem dva puta ovoliko, jer ljudi moraju od nečega živjeti kazuje nam policajac koji je također želio ostati anoniman.

U Tuzli su kod lica čiji su inicijali M.B. (21) pronađene dvije replike automatske puške i tri stabljike biljke koja podsjeća na kanabis, dok je kod lica E.A. (29) pronađen gasni pištolj.

Kod lica čiji su inicijali V.Đ. (30) u Tuzli pronađena je manja količina materije koja podsjeća na drogu spid. Kako mislite podsjeća vas na drogu spid pitali smo policiju? Pa koliko nas sjećanje služi, još iz ratnih vremena, kad se to davalo, da imamo jaču koncetraciju na obaraču, nama se čini da bi to mogao biti spid – kazao nam je policajac koji nije želio ostati anoniman, i bio je nekako ubrzan, al smo mu posavjetovali da ostane anoniman.

*Napomena: tekst je satiričnog karaktera