Četvrtak, 18 travnja, 2024

TREBINJE: U poljednjih 7 godina izvršeno 277 abortusa, i maloljetnice traže pobačaje

Must Read

u poljednjih 7 godina izvršeno 277 abortusa, i maloljetnice traže pobačaje
U Bolnici Trebinje u posljednjih sedam godina izvršeno je 277 namjernih prekida trudnoće, a bilo je i maloljetnih djevojaka koje su zahtijevale abortus, podaci su Odjeljenja ginekologije i porodiljstva trebinjske bolnice.
Prema ovim pokazateljima, na godišnjem nivou urađeno je 39 prekida trudnoće ili 3,3 na mjesečnom nivou, a strosna dob žena koje traže abortus je između 29. i 39. godine.
Specijalistica ginekologije i porodiljstva trebinjskog Doma zdravlja Lilien Kovač rekla je Srni da je broj abortusa sigurno i veći, jer se oni obavljaju i van Trebinja.
Prema njenim riječima, najčešći razlozi za prekid trudnoće su socijalne ili ekonomske prirode, a kod mladih djevojaka nespremnost za majčinstvo.
“Kada pogledamo prošlogodišnju statistiku, na abortuse se odnosi 10 posto ukupnog broja trudnoća”, kaže Kovačeva i napominje da je pad nataliteta evidentan u ovom gradu gdje se godišnje rodi jedan razred djece, manje.
Kovačeva napominje da zakon dopušta djevojkama sa 16 godina da mogu izvršiti prekid trudnoće bez suglasnosti roditelja ili staratelja i da se abortusi obavljaju do 10. tjedna trudnoće uz suglasnost trudnice i specijalista ginekologije i porodiljstva na ginekološkom odjeljenju trebinjske bolnice, osim u iznimnim slučajevima.
“Ako je trudnoća starija od 10 tjedana, prekid se dopušta u situacijama kada postoji neka opravdana medicinska indikacija, kada je trudnoća posljedica nekog kaznenog djela odnosno silovanja ili u slučaju da postoji saznanje da se može roditi dijete sa tjelesnim ili psihičkim nedostacima, o čemu odlučuje konzilijum liječnika specijalista”, pojasnila je Kovačeva.
Ako je riječ o prekidima trudnoće starije od 20 tjedana, onda odlučuje etički odbor.
Kovačeva kaže da je cijena abortusa 100 KM, a ako se prekid trudnoće obavlja iz medicinskih razloga onda se ne plaća.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Vidovićeva optužena za skrivanje Debevecova telefona

SARAJEVO - Tužiteljstvo BiH podiglo je optužnicu protiv sarajevske odvjetnice Vasvije Vidović (70) zbog počinjenja kaznenog djela sprječavanja dokazivanja...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -