Published On: Pet, pro 4th, 2020

Treba li Tuzi imidž grada koji diskriminira djecu na osnovu nacije i vjere

Roditelji osnovaca koji pohađaju JU Osnovna škola „Sveti Franjo“ u Tuzli na početku školske godine bili su iznenađeni kad su njihova djeca ostala bez udžbenika iako je resorno Ministarstvo naobrazbe i znanosti najavilo nabavku udžbenika za sve osnovce od I do IV razreda.

Nakon što je postalo jasno da osnovci KŠC neće dobiti knjige postavilo se pitanje krši li se na takav način Konvencija Ujedinjenih naroda o pravima djece i Zakon o diskriminaciji u BiH. Danijel Nikolić, predsjednik Županijskog odbora HDZ-a Soli Tuzla uputio je reakciju i zatražio da se takvo što ispravi.

No kako do toga nije došlo ovaj slučaj je svoj epilog doživio i pred Institucijom ombudsmana za ljudska prava BiH, ali i reakcijama u medijima.

Nikolić je cijeli slučaj komentirao za portal centralna.ba.

„Nakon što je bilo jasno da će osnovci KŠC biti izostavljeni uputili smo reakciju i zatražili da se takvo što ispravi jer smo smatrali da nije uredu razdvajati djecu i njihova prava na takav način. Budući da u razgovorima s čelnim ljudima SDA u TK nije bilo sluha da se iznađe rješenje pokrenuo sam postupak pred Institucijom ombudsmana za ljudska prava BiH jer smatram da se treba prekinuti takva praksa, a naročito da se djeci oduzimaju prava“ istaknuo je Danijel Nikolić, predsjednik Županijskog odbora HDZ BiH Soli.

Postupak isključivanja osnovaca KŠC u Tuzli iz prava na besplatne udžbenike resorno Ministarstvo pravda time što osnivačka prava ove školske ustanove pripadaju Vrhbosanskoj nadbiskupiji i da su oni zaduženi da nabave udžbenike.

„To je potpuno neprihvatljiva teza. Vrhbosanska nadbiskupija je samom činjenicom izgradnje školskog objekta i održavanja kvalitete sustava obrazovanja dala veliki doprinos ukupnom procesu obrazovanja u Tuzlanskoj županiji. KŠC je kroz svoju povijest pokazao da je ustanova otvorena za svu djecu koja žele pohađati ovu školsku instituciju i nije trebalo uopće dijeliti djecu prema tome tko je čiji osnivač.“ dodaje Nikolić.

U tijeku je postupak pred Institucijom ombudsmana  za ljudska prava BiH koji bi nakon prikupljenih činjenica i očitovanja strana u postupku trebao donijeti svoj stav naspram svega.

„Konzultirajući pravne stručnjake svi su bili na tragu da se prije donošenja odluke o dodjeli besplatnih udžbenika trebalo sukladno Konvenciji UN o pravima djeteta izmijeniti Zakon o osnovnom odgoju i obrazovanju TK ukoliko je on bio prepreka da se osiguraju besplatni udžbenici i za osnovce Katoličkog školskog centra u Tuzli“ naglašava Nikolić.

U odgovoru na pritužbu kojeg je uputilo Ministarstvo obrazovanja i nauke TK navode kako je ova institucija pribavila komplete udžbenika za 3 763 učenika prvog razreda, 3 915 udžbenika za učenike drugog razreda, 3 817 udžbenika trećeg razreda i 33 749 kompleta za učenike četvrtih razreda.

„Podaci koje je dostavilo Ministarstvo u svom odgovoru jasno ukazuju da su se udžbenici dodijelili djeci, a ne školama. Dakle nikakve veze nema tko je osnivač ustanove jer se radi o tome da se udžbenik daje djetetu za njegove potrebe obrazovanja. Da se radilo o opremanju škola ili nečemu tome sličnom onda bih razumio da se različito gleda i da se povlači pitanje osnivačkih prava. Zbog toga je Ministarstvo itekako pogriješilo u navedenom slučaju i zbog toga sam se odlučio na ovaj potez, jer prava djeteta moraju biti jednaka i tome kao društvo trebamo težiti. Naročito institucije u ovom slučaju, Ministarstvo naobrazbe i znanosti mora biti predvodnik politike zaštite djece i jednakih prava za sve“, dodao je Danijel Nikolić.

U dopisu Institucije Ombudsmana za ljudska prava BiH koje je stiglo na Nikolićevu adresu, jasno su navedena načela iz Konvencije o pravima djeteta koja bi trebala biti osnova za sve pravne norme koje donose institucije BiH, a koje se tiču prava djece. Između ostalog je navedeno da se treba poštivati načelo nediskriminacije, načelo najboljeg interesa djeteta kao i odredbe Zakona o zabrani diskriminacije u BiH. Konačan stav Ombudsmana za ljudska prava i određene preporuke o ovom pitanju očekuje se nakon što sve strane u postupku daju svoja izjašnjenja./HMS/

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>