Published On: Pet, kol 23rd, 2019

TRAGIČNI KRAJ DOKTORA GRUBIŠIĆA Bio je veliki znanstvenik i vizionar, radio je i za NASA-u: ‘Izgubio je život dok je radio ono što je najviše volio’

Sveučilišni profesor i znanstvenik koji je radio na unaprijeđenju i sigurnijem dizajnu specijalno konstruiranih letačkih odijela, tzv. wingsuita, dr. Angelo Niko Grubišić, poginuo je u nesreći, u padu priliko base skoka, potvrdila je njegova obitelj.

38-godišnji inovator sudjelovao je u organiziranim skokovima u Saudijskoj Arabiji u utorak kad se dogodila nesreća.

 

Britanski inženjer koji je radio između ostalog i za NASA-u, vodio je dizajnerski tim letačkih odijela na Sveučilištu Southampton, a u srpnju je osvojio britansko prvenstvo u letenju pomoću odijela, piše BBC. Obitelj ga u priopćenju opisala kao ‘iznimno talentiranog’:

– Angelo je izgubio život dok je radio ono što je najviše volio, base skakanje u odijelu. Želimo biti sigurni da su njegova dostignuća i ambicije poznate u svijetu, i istaknuti trag koji je ostavio u našim životima. Angelo je osvojio svaku osobu koja je imala privilegiju upoznati ga ili raditi s njim – napisali su između ostalog.

Grubišić je 2015. pokrenuo projekt Icarus kojemu je cilj bio dizajn letačkih odijela za rušenje svjetskih rekorda, ali uz unaprijeđenje sigurnosti. Radio je i na svemirskim letjelicama za NASA-u i ESA-u, te je bio inženjer konzultant za BepiColombo misiju na Merkur Europske svemirske agencije (ESA-e) i Japanske svemirske agencije (JAXA-e), prenosi Jutarnji list.