Tonka ima 13 godina i nepokretna je. Ona i njezini roditelji trebaju vašu pomoć

 

Divna obitelj koja zaslužuje sve najbolje i svaku podršku, već dugo vode sami borbu i u tome su neumorni. Ako smo u nešto sigurni onda je to da će pomoć ovoj obitelji, ako se na nju odlučite, doći u prave ruke.

 

 

TONKA JERKOVIĆ je 13-godišnja djevojčica iz Zagreba koja je zbog dva moždana udara prikovana za invalidska kolica.

Njezini roditelji Vedran i Ivana traže pomoć jer trebaju prikupiti 30.000 eura za sve potrebe. Osnovali su crowdfunding kampanju Tonki s ljubavlju kojom je dosad prikupljeno gotovo 7 i pol tisuća eura. Pročitajte njihovu priču i donirajte nešto ako možete. Više informacija pronađite OVDJE.

“Ovo je naša 13-godišnja kći Tonka Jerković. Ona je djevojčica iz Zagreba, koja je do sada preživjela dva moždana udara. Da, dobro ste pročitali. Ne jedan, nego dva. Prvi 2013., kada je imala pet godina i drugi 2015., s osam godina. Posebno je težak bio drugi moždani udar, koji ju je ostavio nepokretnom, bez mogućnosti govora i kontrole gutanja. Tonka ima 100%-tni invaliditet četvrtog stupnja.

Sigurno vas zanima kako joj se to dogodilo? Ima bolest čudnog naziva Moyamoya. To je iznimno rijetka bolest krvnih žila i pogađa jednu osobu na 1.5 milijuna ljudi (češće u djece, nego u odraslih). Riječ je o poremećaju sužavanja krvnih žila u mozgu. Tijelo nastoji kompenzirati taj nedostatak, stvara okolne manje žile, kako bi zaobišao zahvaćeno mjesto, a takav novi (kolateralni) krvotok, nije kvalitetan i zdrav te izaziva neurološke probleme. Sreća u nesreći je što je područje oko bolesne žile moguće kirurški prepraviti. Tako je 11. ožujka 2016. Tonka operirana u Dječjoj bolnici u Zürichu, gdje često odlazimo na kontrole.

Uglavnom, doktori kažu da su njezine žile za sada dobro, da će Tonka jednog dana ponovno moći hodati, ali da mora svakodnevno puno vježbati. Mi u to vjerujemo, jer je Tonka već do sada napravila veliki napredak. Može sjediti, može samostalno jesti i piti, ponovno može pričati i nakon dvije godine pauze, ponovo je redovito krenula u školu.

Međutim, sve nas to jako puno košta. Do sada smo na rehabilitaciju utrošili gotovo 70.000 eura. Tonka vježba sa svojom fizioterapeutkinjom svakoga dana. Izuzetno brz napredak pokazuje nakon robotske neurorehabilitacije, koja je vrlo skupa. Robot Lokomat, koji simulira hodanje i iznimno je koristan kod osoba koje su pretrpjele oštećenje mozga, najskuplji je od sviju. Jedna terapija, koja podrazumijeva jedan sat vježbanja, košta 100 eura. Jedan ciklus od tri mjeseca robotske terapije košta oko 10.000 eura. Tonki bi, za što bolji napredak u razdoblju adolescencije i intenzivnog rasta, bila potrebna barem dva takva ciklusa godišnje.

Također, naš stambeni prostor nije prilagođen Tonkinom stanju. Živimo u kući bez lifta, na prvome katu, kupaonica nam je jako uska, a Tonka sve veća, imamo stepenica unutar stana i još puno problema, koje bismo morali prilagoditi njezinim potrebama. Za sve nabrojane potrebe, koje nas neminovno očekuju, uz još pokoju koju nismo spomenuli (nabavka specijalnih ortoza za noge, senzorska reintegracija, logopedske vježbe i elektrostimulacija jezičnog mišića, pomoć kod učenja i slično) nam je potrebno 30.000 eura.

Naravno da kao roditelji činimo sve kako bismo pomogli našoj Tonki. Sve što smo do sada uspjeli unovčiti, prodati/ili staviti pod hipoteku, učinili smo. Na žalost, bez pomoći sviju vas, dobrih ljudi, mi dalje više ne možemo sami financirati Tonkin oporavak. Molimo vas da nam pomognete, kako bi Tonka imala djetinjstvo barem približno onomu kakvo svako dijete zaslužuje te kako bi postala što samostalnija. Unaprijed se zahvaljujemo na svakoj donaciji i neka Bog blagoslovi svakoga tko nam odluči pomoći u našoj borbi!”, stoji u objavi obitelji Jerković.