Published On: Pet, srp 12th, 2019

Tomislavgrad dobio prvu ”pametnu zgradu” u BiH

U zgradi EP HZ HB u Mostaru 18. srpnja održat će se prezentacija rezultata ovoga javnoga poduzeća na pilot projektu integrirano gospodarenje energijom u zgradama i distribucijskim mrežama u stvarnom vremenu.

Realiziran je na području Općina Tomislavgrad, na poslovnoj zgradi JP HZ HB (Vučji brig), čime je Tomislavgrad dobio prvu „pametnu“ zgradu u BiH.

Zahvaljujući razvijenim programskim alatima na 3Smart projektu (akronim od engl. Smart Building – Smart Grid – Smart City), sufinanciranom kroz Dunavski međunarodni program Interreg Danube, te ostvarenih rezultata od strane JP Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne d.d., Mostar kao jednog od partnera projekta.

Naprednim sustavima grijanja i hlađenja te ugrađenoj fotonaponskoj elektrani, baterijskom sustavu za pohranu energije i meteorološkoj stanici moći će se vršiti prediktivno upravljanje energijom, upravljanje grijanjem/hlađenjem po zonama i vršiti optimalna razmjena energije s mrežom, čime bi zgrada postala aktivni subjekt električne mreže, priopćeno je iz Općine Tomislavgrad./HMS/

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare