Published On: Pet, ožu 28th, 2014

TOLIKO O PROSVJEDIMA I ZAHTJEVIMA ZA SMANJENJE ADMINISTRACIJE Federacija BiH dobiva novu agenciju

Najlošija vlada u Euroopi, Vlada FBiH, nelegalna kakva jest protuustavno je  usvojila   Informaciju o potrebi formiranja Agencije za sigurnost prometa Federacije BiH. Zadužila je Federalno ministarstvo prometa i komunikacija da pripremi izmjene Zakona o izmjenama i dopune Zakona o federalnim ministarstvima i drugim tijelima federalne uprave i Zakona o cestovnom prijevozu Federacije Bosne i Hercegovine, koje će omogućiti formiranje Agencije.

U Informaciji se navodi da se na području FBiH veliki broj organa i organizacija bavi sigurnošću prometa. No, aktivnosti ovih organa su često nedovoljne, pa su i rezultati daleko ispod očekivanih.

Stoga se nameće potreba za formiranjem tijela koje će koordinirati radom pojedinih organa i organizacija koje svojim djelovanjem participiraju u oblasti cestovnog prometa, bilo da se bave nadzorom, izgradnjom prometnica, upravljanjem prometom, obukom vozača, kontrolom tehničke ispravnosti, prostornim planiranjem, zaštitom okoliša, zdravstvenom zaštitom, ili prate promet, vode evidencije, pružaju usluge na cestama i informacije vozačima.

Iako je primjena Polaznih osnova strategije sigurnosti cestovnog prometa na području Federacije BiH 2008-2013. godine i Akcionog plana za provođenje te strategije dala određene rezultate, Bosna i Hercegovina i dalje zauzima posljednja mjesta u oblasti sigurnosti prometa.

Ilustracije radi, u razdoblju 2008-2011. godina u FBiH se desila 115.521 (u BiH 157.935) prometna nesreća u kojima je poginulo ili ozlijeđeno 20.284 (BiH 30.367), dok je broj nesreća sa materijalnom štetom iznosio je 95.273 (BiH 127.604).

Iako broj prometnih nezgoda opada, kao i smrtno stradalih i ozlijeđenih, stanje sigurnosti je daleko ispod standarda i preporuka zemalja Europske unije, priopćeno je iz Ureda za informiranje Vlade FBiH.