Published On: Thu, Nov 13th, 2014

Tko su nove zastupnice u Zastupničkom domu PS BiH

Sarajevski otvoreni centar i Fondacija CURE u narednom će razdoblju objavljivati kratke tekstove sa biografijama žena koje su izabrane u parlamente i županijske skupštine.
U Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine izabrano je deset žena – sedam žena iz Federacije BiH i tri žene iz Republike Srpske.
Iz Federacije BiH izabrane su:
– Nermina Kapetanović (SDA), rođena je 27.02.1962. godine. Doktorica je medicine, specijalistica anesteziologije i reanimatologije, članica Predsjedništva SDA BiH, članica je Glavnog odbora SDA BiH, dobitnica nagrade grada Zenica za humanitarni rad te dobitnica povelje zahvalnosti sindikata rudara.
– Mensura Beganović (DF), rođena je 1950. godine. Diplomirala je i magistrirala na Elektrotehničkom fakultetu u Sarajevu. Od 1999. godine radi u vlastitom gospodarskom društvu „BHM“ Zenica gdje je vodeća konzultantica za uvođenje sustava upravljanja kvalitetom. Također koordinira projekte edukacije u oblasti informacijskih tehnologija i stranih jezika. Predsjednica je Asocijacije informatičara BiH, te aktivno sudjeluje u radu svjetskih i europskih tijela u oblasti informacijskih tehnologija.
– Hanka Vajzović (DF), rođena je 1949. godine. Diplomirala je na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, na Odsjeku za orijentalne jezike i književnost, a potom i na Odsjeku za južnoslovenske jezike istog fakulteta. Predaje na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Sarajevu, gdje je zvanje redovne profesorice stekla 1996. godine. Objavila je više od 50 znanstvenih i stručnih radova. Glavna je urednica časopisa “Književni jezik”; članica redakcije časopisa “Naša škola”; članica redakcije posebnih izdanja, kao što su: zbornik “Jezik i demokratizacija”, “Rječnik bosanskog jezika” i dr.
– Maja Gasal-Vražalica (DF) je rođena 1983. godine. Po zanimanju je profesorica njemačkog jezika i književnosti.
– Monika Tomić (koalicija HDZ BiH, HSS, HKDU BiH, HSP dr.Ante Starčević i HSP Herceg-Bosne) je voditeljica Klinike za unutarnje bolesti SKB-a Mostar i dekanica Farmaceutskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru.
– Borjana Krišto (koalicija HDZ BiH, HSS, HKDU BiH, HSP dr. Ante Starčević i HSP Herceg-Bosne) je rođena 13. 08.1961. godine. Diplomirala je na Pravnom fakultetu u Banjaluci, a pravosudni ispit je položila u Sarajevu. Dopredsjednica je Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH) i članica općinske i županijske organizacije HDZ BiH. Sudionica je i organizatorica, pokroviteljica brojnih sportskih, obrazovnih, kulturnih i znanstvenih manifestacija i skupova u BiH. Bivša je predsjednica Federacije BiH.
– Diana Zelenika (HDZ 1990) je rođena 10.11.1964. godine. Poznata je internistica, kardiologinja i doktorica znanosti iz Mostara, članica je Predsjedništva HDZ-a 1990. Više od deset godina je u politici, a posljednje četiri godini bila je zastupnica u Skupštini HNŽ.
Iz Republike Srpske u Predstavnički dom PSBiH izabrane su:
– Dušanka Majkić (SNSD) je rođena 24.07.1952. godine. Višu ekonomsko-komercijalnu školu završila je 1973. godine, kasnije je i diplomirala na Fakultetu poslovne ekonomije u Banjluci. Od 1998. godine je članica Stranke nezavisnih socijaldemokrata, koja kasnije mijenja naziv u Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD). Od početka svog političkog angažmana članica je Glavnog i Izvršnog odbora stranke, što je i danas. Članica je i Aktiva žena SNSD-a.
– Milica Marković (SNSD) je rođena 1967. godine. Diplomirala je romanistiku u Novom Sadu. Na koncu 2003. godine ulazi u Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD). Članica je Glavnog odbora Stranke od 2012. godine. Od srpnja 2009. godine je predsjednica Općinskog odbora Bijeljina, a također je članica Aktiva žena stranke SNSD.
– Aleksandra Pandurević (SDS), rođena je 1974. godine. Diplomirala je na Fakultetu za poduzetnički biznis. Od 2010. godine je članica Glavnog odbora Srpske demokratske stranke (SDS). Po zanimanju je novinarka.
ABC Portal