Tko štiti dvojicu policajaca optuženih za silovanje maloljetnice?

Čim je sjela u automobil A.K. ju je natjerao da ga oralno zadovolji. Po dolasku u vikendici natjerali su je na spolni odnos sa obojicom. U optužnici se navodi da su nakon toga pozvali još trojicu taksista.

Dvojica policajaca Prve PU PS Bihać I.B. i A. K., iako su optuženi za višestruko silovanje maloljetnice, nisu suspendirani sa svojih radnih pozicija do okončanja sudskog procesa koji se vodi protiv njih, saznaje Žurnal iz svojih izvora.

”Radi se o ozbiljnoj optužbi i bez obzira na presumpciju nevinosti optuženi su trebali biti suspendirani do okončanja glavnog pretresa. Odgovorno tvrdim da oni i danas rade”, tvrdi isti izvor.

U MUP-u Unsko-sanskog kantona su ignorirali službeni upit Žurnala da li je vođen disciplinski postupak protiv ove dvojice policajaca, te zbog čega nisu suspendirani.

Užas u vikendici

Radi se o događaju koji se dogodio u studenom i prosincu 2020. godine, a oštećena maloljetnica je u to vrijeme imala 15 godina. Žurnal je u posjedu potvrđene optužnice u kojoj su izneseni šokantni detalji. I.B. je prvi stupio u kontakt sa maloljetnicom i dogovorio da A.K. dođe po nju i doveze je u svoju vikendicu. Čim je sjela u automobil A.K. ju je natjerao da ga oralno zadovolji. Po dolasku u vikendici natjerali su je na spolni odnos sa obojicom. U optužnici se navodi da su nakon toga pozvali još trojicu taksista i žrtva je natjerana na spolni odnos sa dvojicom. Optuženi su vikendicu napustili tek kada je žrtvi pozlilo.

No, to nije sve. Prema optužnici, dvojica optuženih su poslali po maloljetnicu i početkom prosinca. Dvojica njihovih kolega su je dovezli u istu vikendicu, gdje su joj optuženi stavili lisice na ruke i opet je silovali. Druga dvojica nisu željeli s njom imati seksualne odnose, stoji u optužnici.

Žurnal iz svojih izvora saznaje da se istraga prvobitno vodila protiv četiri osobe, ali je optužnica na kraju podignuta samo protiv I.B. i A.K. Osnov sumnje proizilazi iz iskaza oštećene, svjedoka, fotodokumentacije, nalaza i mišljenja timskog vještačenja kojim je potvrđena autentičnost iskaza oštećene, te ostalih dokaza.

Nasilnici u patroli

Tijekom istrage I.B. nije iznosio svoju obranu, dok je A.K. sve negirao. Sudski proces koji se protiv njih vodi u Županijskom sudu u Bihaću nedavno je odgođen na neodređeno vrijeme jer se oštećena maloljetnica trenutno nalazi na liječenju.

Žurnalovi izvori otkrivaju da je dodatni strah i nesigurnost kod nje izazvalo i to da su optuženi policajci, nakon svega, u automobilima prolazili pored njene kuće. Također, maloljetnica ih je viđala u gradu tijekom njihovih smjena.