Published On: Čet, kol 31st, 2017

Tko prati i prisluškuje glavnu tužiteljicu Gordanu Tadić, ako nije SIPA?

Tužiteljstvu BiH dostavljeni su dokumenti koji ukazuju na provođenje posebnih istražnih radnji praćenja kretanja v.d. glavne tužiteljice Gordane Tadić, kao i transkripti razgovora između potpredsjednice VSTV Ružice Jukić i v.d. glavne tužiteljice Gordane Tadić, piše Klix.ba.

U priopćenju koje je stiglo iz Tužiteljstva navodi se da su tekstovi razgovora autentični i da je navedena komunikacija ostvarena te da će ovaj pravosudni organ stoga u okviru predmeta na kojem radi izvršiti detaljne provjere zakonitosti provedenih radnji, kao i osoba koje su sudjelovale u navedenim aktivnostima.

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) oglasila se priopćenjem za javnost u kojem su naveli da v.d. glavne tužiteljice Tužiteljstva BiH Gordana Tadić i potpredsjednica VSTV-a Ružica Jukić nikada nisu bile predmet rada SIPA-e, niti su prema njima poduzimane posebne istražne radnje.

Odbacili su sve špekulacije o navodnom nezakonitom provođenja posebnih istražnih i dostavljanja navodne “šeme kretanja” i sadržaja “prisluškivanih” razgovora.

“Odjel za unutarnju kontrolu SIPA-e je 29.8. i 30.8. 2017. godine, izvršio unutarnju inspekciju, prilikom čega nisu utvrđene bilo kakve zloupotrebe od strane nadležnih organizacijskih jedinica SIPA-e ili pojedinaca kada je u pitanju provođenje posebnih istražnih radnji. Osim navedenog, nadležne organizacione jedinice izvršile su pregled svih izlaznih akata SIPA-e u 2017. godini, kojom prilikom nije pronađen akt, ni druga dokumentacija sličnog sadržaja. Također, tijekom 2017. godine nije evidentiran nijedan akt sa oznakom tajnosti vrlo tajno”, stoji u priopćenju.

Kako kažu, budući da je utvrđeno da SIPA nikada nije provodila posebne istražne radnje u konkretnom slučaju, kako je navedeno u predmetnoj prijavi, a kako su izvještavali pojedini mediji, niti je u vezi s tim sačinjen bilo kakav akt, očigledno je da se radi o krivotvorenoj dokumentaciji. S tim u vezi, SIPA će u suradnji s nadležnim tužiteljstvom poduzeti potrebne mjere i radnje iz svoje nadležnosti.

Na drugoj strani, iz Tužiteljstva BiH potvrđeno je da su im dostavljeni dokumenti koji ukazuju na provođenje posebnih istražnih radnji praćenja kretanja v.d. glavne tužiteljice Gordane Tadić, kao i transkripti razgovora između potpredsjednice VSTV Ružice Jukić i v.d. glavne tužiteljice Gordane Tadić.

“S obzirom da su tekstovi razgovora autentični i da je navedena komunikacija ostvarena, Tužiteljstvo BiH će u okviru predmeta na kojem radi, izvršiti detaljne provjere zakonitosti provedenih radnji, kao i osoba koje su sudjelovale u navedenim aktivnostima”, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Podsjećamo, ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić jučer je novinarima pokazao dokumente koje je Josip Šimić dostavio Tužiteljstvu BiH, a u kojima SIPA navodno Mektića izvještava o kretanju tužiteljice Tadić i razgovorima koje je vodila sa Jukić.

Isto kao i SIPA i Mektić je ocijenio da je riječ o krivotvorenim dokumentima.

Ako Tužiteljstvo tvrdi da je tužiteljica tadić praćena i prisluškivana, čudno je da se nitko ne pita koja je institucija u BiH zadužena za prisluškivanje i praćenje. /HMS/