“Tko ne sluša pjesmu, slušat će oluju” – Cjepiše, koronaši i antiputinaši su začepili uši – Slijedi buđenje…

Malo prije raspada Jugoslavije, prije nego će poteći med i mlijeko u potocima po svim novonastalim državama, Bregović je ispjevao stih ‘ko ne sluša pjesmu, slušat će oluju. Naravno, većina je začepila uši na pjesmu, sve ostalo je povijest.

Nitko nije htio slušati ni Rusiju desetljećima. Umjesto priznavanja i poštovanja njenih legitimnih interesa, utemeljenih na međunarodnom pravu, Zapad je nastojao poniziti Rusiju u svakoj prilici, razljućen jer mu je toliki plijen u Rusiji, toliko bogatstava ispalo iz ruku dolaskom Vladimira Putina na vlast. Nisu htjeli slušati pjesmu, sad slušaju zvukove ruskog oružja po Ukrajini.

Zapad će nešto iz toga naučiti? Uvidjeti svoje propuste i vratiti se na politiku dogovora i uvažavanja interesa i drugih? Ni slučajno. Reakcije Zapada su nažalost bile predvidljive: uvest će Rusiji i Rusima ‘bolne sankcije’, blokirat će im i oteti imovinu po svijetu, izbacit će ih iz SWIFT-a, otet će im banke, uvest će cenzuru, a narod istreniran s dvije godine medijske torture navesti na opću podršku takvoj politici.

Slava Ukrajini! Nacističkim pozdravom će se kititi europski živalj, konačno sretan što je ujedinjen. Rusi će platiti cijenu svoje neposlušnosti!

Samo tjedan dana poslije ‘snažnih udaraca Zapada’ ruskoj državi i gospodarstvu nakon čega će Rusija pasti na koljena, okreće se vjetar te radioaktivne politike i puše upravo po Zapadu.

Oko 40% energenata koje troši EU dolazi iz Rusije. Eto su im europski samaritanci ostavili par banaka za plaćanja nafte, plina i ugljena koje nisu izbačene iz SWIFT-a i samo zbog svoje dobre volje nastavljaju kupovati ruske energente. Zvuči dobro, ako se još dodaju kakve sličice, memovi, plus Putin=Hitler, osmijehu europskih građana se ne nazire rok trajanja.

Osim kad se zamrzne. Onako nekako kako je i Vlada RH zamrzla cijene goriva. Svima se na benzinskoj pumpi osmijeh zaledi. Dolazi iz guzice u glavu da će cijenu ruskog napada (u stvari cijenu zapadnog ignoriranja ruskih legitimnih zahtjeva) do zadnjeg centa platiti EU građani kroz cijenu energenata. Samo na najavu prestanka europske kupovine ruskih energenata je cijena nafte porasla.

Ursula von der Leyen, ona koja dogovara kupnju cjepiva tešku milijarde eura s Pfizerom preko whutsapp poruka koje kasnije briše, kaže “Sankcije koje su na snazi već nanose štetu te dolazi do snažnih turbulencija u ruskoj ekonomiji”. Sasvim sigurno dolazi do turbulencija u ruskoj ekonomiji, ta ne raspada se svijet svakog dana! Zaboravila je spomenuti turbulencije u europskoj ekonomiji, inflaciju, rast cijena svega, upitnu sigurnost opskrbe hranom. Dodala je i da se EU mora riješiti ovisnosti o ruskom plinu, nafti i ugljenu.

Otkud takav optimizam kod Ursule? Kako se to EU može riješiti ovisnosti o ruskim energentima? I zna li da Europa pada na koljena onog trenutka kad Putin zatvori isporuku plina i nafte?

Ili da okrenemo pitanje – zašto to Putin ne učini odmah? Iz jednostavnog razloga – Rusija dnevno zarađuje milijardu dolara od nafte i plina, a s porastom cijena se i ta suma diže te na taj način EU plaća troškove ruskog rata u Ukrajini, odnosno troškove euro-bahatosti radi koje su ignorirali desetljećima Rusiju.

Svi su u stisci s vremenom, osim Rusije, iako se čini da je jedino ona u stisci. Uslijed zapadnih sankcija i blokade ruske imovine po svijetu, blokade ruskih deviznih rezervi (riječ je o sumi od cca 300 milijarda dolara) te nemogućnosti plaćanja obaveza po državnim obveznicama, Rusija je već tehnički u bankrotu. Datum u kojem će taj bankrot proglasiti Zapad i njegove agencije je bitan samo Zapadu jer označava njegov slom – domino efekt propadanja ruskih vjerovnika će učiniti svoje.

Rusiji bankrot po zapadnim mjerilima ne znači ništa. Već sad je isključena sa zapadnog tržišta. Godine sankcija su u Rusiji učinile svoje – naučili su živjeti sa sancijama. Trenutno su jedine spone Zapada i Rusije plinovodi i izvoz nafte, što je istovremeno i zadnja šansa Zapadu da se osvijesti te prestane gurati komičnog komičara Zelenskoga kao državnika.

Da bi Zapad izbjegao vlastiti bankrot, a da bankrotira samo Rusija, Zapadu je potrebna ona količina nafte koju sad kupuje u Rusiji od nekog drugog proizvođača. Tako bi Rusija ostala bez prihoda te bi je Zapad mogao sljedećih stotinu godina izolirati. Gdje postoje tolike količine nove nafte, ali brzo?

Brzo ne postoje nigdje. Kako god okrenuli, svaka litra manje iz ruskog izvoza diže cijenu nafte, a svako dizanje cijena nafte potencira dalju inflaciju i dalji rasap gospodarstava Zapada.

Spomenusmo Ursulin optimizam koji je trajao jedva pola dana, sve dok nije čula izvješće jakih američkih diplomatskih snaga na povratku iz Venezuele! Upravo tamo su Bidenove gazde poslale diplomate ne bi li nekako pridobili Madura da im počne prodavati svoju naftu. Što?? Gdje?? Velika, moćna Amerika pada na koljena pred Madurom. Kojim Madurom? Istim onim kojeg godinama nisu priznavali za predsjednika Venezuele, protiv kojega su pokušali izvršiti puč s preko CANVASA istreniranih Guaidom, kojemu su upravo SAD uvele sankcije i optužili ga za trgovinu dogom!??

Kako je Venezuela preživjela pod američkim sankcijama, kako je preživjela britansku blokadu milijarde dolara u zlatu? Sve te godine američkih sankcija je Venezuela preživjela prodajom nafte Rusiji! I to oko 2,5 milijarde dolara godišnje.

Što je Maduro rekao Amerikancima? Ukratko: Jebite se! U stvari im je rekao gospodski, ne tako prosto.

„Maduro nije pokazao puno znakova da je spreman odustati od Putina u trenutku kad mu je najviše potreban. Telefonom je razgovarao s ruskim predsjednikom prošli tjedan i dao mu potporu. Prisustvovao je i skupu u Caracasu gdje je Putinov veleposlanik dobio goleme ovacije od pripadnika vladajuće socijalističke partije. To što rade ruskom narodu je zločin i ekonomski rat, kazao je Maduro na skupu na kojem se zalagao protiv toga da se ruske banke izbaci iz sustava SWIFT i da se uvede zabranu letenja ruskim aviokompanijama.“

Sljedeća američko-europska postaja je Iran. Tamo ima dovoljno nafte s kojom bi se mogla nadomjestiti ruska nafta. Ali Iran je pod američkim i europskim sankcijama. Kako je Iran preživio sankcije? Slučajno uletjela Rusija s programom žito, građevinska oprema za naftu.

Primjećuje se obrazac – svatko tko je daje Zapadu naftu pod njegovim ‘tržišnim zakonima’ završava u sankcijama Zapada. Venezuela je preživjela sankcije. Iran je preživio sankcije. Ne treba sumnjati ni u to da će ih Rusija preživjeti. Ono što neće preživjeti jest bahatost Zapada, posebno Europe koja ima tek dva izbora: plaćati skupu, preskupu naftu sa svim posljedicama koje to sa sobom nosi, plaćati preskupi plin ili se smrzavati i u konačnici raspasti. Tko lakše podnosi zimu i neimaštinu, ne treba posebno naglašavati.


Objašnjenje uredništva. Cjepiše nisu osobe koje su se cijepile, na što polažu pravo, nego one koje žele na silu druge cijepiti. Slično je i s koronašima koji žele drugima nametnuti sulude oštre mjere, jer im logike ne funkcionira. Antiputinaši nisu oni koji kritiziraju Putina, već oni koji slijepo i bez propitivanja ponavljaju zapadnu propagandu.

Izvor:

“Ko ne sluša pjesmu, slušat će oluju” – Cjepiše, koronaši i antiputinaši su začepili uši – Slijedi buđenje…