Tko je ukrao Božić u Sarajevu: Advent pretvoren u Winterfest Sarajevo

Sarajevska škola različitosti izgleda da je opet pala na ispitu. Pokušaj prvog tamošnjeg Adventa završit će ipak kao Winter Fest, bez imalo spomena kršćanske tradicije.

Prema napisu portala Nedjelja u vlasništvu Vrhbosanske nadbiskupije, sredinom studenoga na Instagramu se pojavio novi profil s oznakom Advent Sarajevo na kojemu se počelo najavljivati da će se ova kršćanska tradicija iz središnje Europe prenijeti te održati u glavnome gradu zemlje, što je, očito, jedne obradovalo, a druge pak iziritiralo. Naime, tada je najavljeno kako će se manifestacija, koju su nazvali “događaj za budućnost”, održati na platou preko puta Vijećnice piše Zoran Krešić za Večernji listi BiH

Božićna kugla

Očito se radilo o inicijativi nastaloj pod okriljem Winter Festa u Sarajevu, manifestacije koja traje više desetljeća i koja je ovim potezom napravila veliki iskorak.

Naime, posve se podudaraju lokacija i vrijeme događaja od 23. prosinca ove godine do 3. siječnja sljedeće godine u središtu grada koji, pak, sada ima posve drugi naziv i koji, dapače, slijedi raniju tradiciju. No, u državi u kojoj prevladavaju podjele, mržnja i stalno poticanje straha od drugih i drukčijih sve je dobilo posve drugi epilog.

Ovaj su događaj, inače, počeli realizirati kompanija SOS Media i Grad Sarajevo. No, nakon kratkog vremena stvari su počele izmicati nadzoru nakon što su se na ovoj društvenoj mreži s logom događaja počeli redati uvredljivi te čak i prijeteći komentari. Nakon toga uslijedile su dvije modifikacije, odnosno svojevrsne “evolucije” službenoga loga.

Na prvome su, uz prepoznatljive simbole Sarajeva, mjesto našle i sarajevska katedrala, džamija, ali i zgrade Unitic odnosno popularni Momo i Uzeir te sarajevska žičara. Na prvoj intervenciji nestala je katedrala kao da se doslovno netko šalio s prepoznavanjem razlika nedostajućih prizora na prvoj odnosnoj drugoj fotografiji. No, očito nije u tome bio problem, nego što je na donjem dijelu loga koji je napravljen kao staklena kugla bilo ispisano Advent Sarajevo. U međuvremenu se tom promjenom bez katedrale pohvalio i jedan ekstremistički političar iz Federacije BiH te je izbrisao Advent, a ostavio tek napis Sarajevo. Otišao je i korak dalje navodeći da ovaj događaj treba zvati “Hadvent”.

Fra Franjo Ninić, franjevac iz Tuzle, također je primijetio korekcije te na svome profilu na Facebooku dao sebi svojstven komentar. – “Advent u s Adventom najbolje se može prikazati kroz tri fotografije službenoga loga koji se mijenjao i s kojega su nestajali detalji, najprije sarajevska katedrala, a zatim i Advent Sarajevu”, u međuvremenu prekršten u “Sarajevo Winter Fest”, kao i svi drugi tzv. adventski produkti “tržišne religije” općenito na Zapadu, imaju veze s kršćanskim došašćem ili Božićem taman toliko koliko Coca-Cola ima veze s izraelskim terorom nad palestinskim civilima i djecom. Percepcija simbola i njihovih učinaka na društveni život i komunikaciju među ljudima u BiH je očajna. U jeziku na društvenim mrežama to je osobito vidljivo. Užas odasvud! – napisao je fra Franjo Ninić.

Izbacili i džamiju

Novinari portala Nedjelja nisu dobili odgovore u Gradskoj upravi oko ovih promjena, a u međuvremenu se na društvenim mrežama Winter Festa pojavila i videoanimacija Vučka koji se igra snježnom kuglom podno planina prekrivenih snijegom. Sve to pratio je i prikladan tekst kako će se od 23. prosinca do 3. siječnja svi družiti na platou prekoputa Vijećnice na prvom Adventu u Sarajevu: – Tijekom 12 dana moći ćete uživati uz hladne i tople napitke te kušati razna jela koja će za vas pripremati naši izlagači. Za dobro ozračje pripremili smo bogati glazbeni program, a za najmlađe posjetitelje predstave i kreativne radionice. Čekamo vas kod Vijećnice.

Nakon toga pojavio se i treći logo s natpisom Winter Festa Sarajevo s kojega je nestao natpis Advent Sarajevo, ali su njegovi autori ovaj put izbacili i džamiju s minaretom, no ostao je Sebilj te Gradska vijećnica uz prizore vatrometa koji nalikuju palmama nadvijenim nad grad. Ovim potezom organizatora, ali i vlasti u Sarajevu dodatno su potaknute sumnje u otvorenost ovoga grada, odnosno, prije svega, njegove epitete europskoga Jeruzalema. Vrlo često se od hrvatske i srpske politike mogu čuti komentari da se Sarajevo pretvara u grad jednoga naroda. I ovim potezom dali su povod  za takve tvrdnje.

more recommended stories