Published On: Fri, Aug 23rd, 2013

Tko je sve omogućio i pokrivao izvlačenje novca iz proračuna na račune Lijanovićevih tvrtki

Širokobriješka tvrtka Z.D.I. Produkt, u vlasništvu obitelji Lijanović, a koja se dovodi u svezu s višemilijunskim pronevjerama u istrazi u okviru afere “Meso” na popisu je korisnika turskih kredita za povratnike.

Ovoj je tvrtki u travnju ove godine je odobreno 488.957 KM kredita, sa samo tri posto kamate, piše Dnevni avaz.

No to nije sve. Sarajevski list piše kako je, i to prema Službenom glasniku FBiH iz prosinca prošle godine, Lijanovićeva Z.D.I. Produkt, na čijem je čelu se nalazi Zdravko Ivanković, upravo je na ime tog kredita koji je dobila od „Turkish Ziraat banke“, i od Vlade FBiH dobila grant od 450.000 KM!

Prema odluci o dodjeli novca iz proračuna od 22. prosinca 2012. godine, a koju je potpisao Nermin Nikšić, za realizaciju je zadužen, između ostalih, i Jerko Ivanković Lijanović (NSRzB), federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, koji se povezuje s vlasništvom u ovoj tvrtki.

U odluci vlade stoji i kako u slučaju da tvrtka koja dobije sredstva od Vlade FBiH i od turskog kredita nenamjenski i netransparentno utroši novac, neće snositi nikakvu kaznenu odgovornost, niti će morati vratiti novac. Kako je to regulirano ugovorom, jedina “kazna” bit će im ta da će i grant i kreditna sredstva prerasti u komercijalni kredit s uvjetima koje utvrdi „Turkish Ziraat Bank Bosnia“.

Kao ministar u Nikšićevoj vladi, Jerko Ivanković Lijanović je također tvrtki Z.D.I. Produkt odobrio 914.045 KM iz federalnog proračuna kojim je trebao pokriti dug ovog poduzeća nastao po osnovu PDV-a, i to u iznosu od 828.431 KM, piše Avaz.

Dnevnik.ba