Srijeda, 29 svibnja, 2024

Tko je s Gabrijelom Žalac uhićeni Tomislav Petric? Jedan drugi bivši HDZ-ov ministar koji mu je i kum zaslužan je za njegov strelovit uspon

Must Read

Uz bivšu HDZ-ovu ministricu Gabrijelu Žalac, danas je uhićen aktualni državni dužnosnik – Tomislav Petric, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU). Petric je do sada bio ispod medijskog radara, unatoč svom političkom patronu koji je aferama punio medijske stupce. Riječ je o također bivšem ministru Tomislavu Tolušiću, kojeg s Petricem, kako doznajemo, veže i kumstvo

Žalac, Petric i još dvije osobe uhićeni su danas u sklopu istrage o spornoj javnoj nabavi informatičkog sustava, a koju je provela Europska unija.

Petric, koji se cijelog radnog vijeka bavi fondovima EU-a, do sada je bio ispod medijskog radara iako je na čelu, i to drugi mandat, Središnje državne agencije.

Što dakle znamo o njemu? Ovaj 40-godišnji rođeni Osječanin prije dolaska u Zagreb 2016. živio je godinama u Virovitici, gradu zaslužnom za njegov strelovit uspon. Petric je inače završio Poljoprivredni fakultet u Osijeku, a šest godina radio je u Osječko-baranjskoj županiji na pripremi i provedbi projekata poljoprivrede i infrastrukture.

Od 2013. živi u Virovitici i zadužen je za fondove EU-a.

Od kraja 2014. do početka 2016. bio je na čelu Razvojne agencije Virovitičko-podravske županije – VIDRA.

U istoj agenciji radila mu je i supruga Ana-Maria Reider Petric.

No 2016. bila je godina preokreta za ovu obitelj.

Tomislav Tolušić, nekadašnji virovitičko-podravski župan, postaje ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a te povlači Petrica u Zagreb. Tportal doznaje kako ovaj dvojac veže i kumska veza.

‘To je lijepo priznanje. Već sam počeo raditi u Zagrebu, sve je novo, dinamično, no tematika mi je poznata. Razlika je samo u tome što sam do sada bio s druge strane stola. Do sada smo u Virovitičko-podravskoj županiji i Razvojnoj agenciji VIDRA prijavljivali projekte i pokušavali doći do sredstava, a ovdje raspisujemo natječaje i pokušavamo potrošiti sredstva…’, kazao je tada Petric u razgovoru za Virovitički list, prenesen na stranicama Virovitičko-podravske županije pod naslovom ‘Vrijedno priznanje za bivšeg ravnatelja VIDRA-e: Tomislav Petric postao glavni savjetnik ministra Tomislava Tolušića’.

Petric tako u veljači postaje glavnim savjetnikom ministra i kuma Tolušića, no ne zadugo. Već u travnju 2016. postaje ravnateljem SAFU-a, a 2020. dobio je i drugi mandat.

Njegova supruga također se bavi fondovima EU-a. Početkom 2016., kada se obitelj Petric seli iz Virovitice u Zagreb, dobiva posao u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU-a, u kojem se zadržala do 2019., kada odlazi u Razvojnu agenciju Zagreb.

Petric se i u Zagrebu angažirao u svojoj stranci. Godine 2020. izabran je za predsjednika Temeljnog ogranka HDZ-a Blato. Ondje ima, kako je prijavio u imovinskoj kartici, kuću s okućnicom od 306 kvadrata vrijednu 1,2 milijuna kuna.

Supruga mu pak posjeduje stan u Virovitici, stečen nasljedstvom, površine 43 kvadrata i vrijedan 340.000 kuna.

Petric, čija plaća u Središnjoj agenciji za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije iznosi 15.788 kuna, dok mu supruga ima plaću od 12.408 kuna, a prima i 1500 kuna mjesečno od najma, 2017. je podignuo kredit od 170 tisuća eura i za njega mjesečno izdvaja 806 eura.

Nedavno je na leasing kupio Citroen C5 Aircross, za koji mjesečno izdvaja 268 eura, a razliku je namirio prodajom starog automobila.

Uštedio je četiri tisuće eura i 105 tisuća kuna.

- Advertisement -

1 COMMENT

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Zašto još uvijek nisu deklasificirani tajni dokumenti UK-a o pregovorima s Titom i izručenju ustaša, četnika i domobrana?

U posljednjim desetljećima, povijest Drugog svjetskog rata u Jugoslaviji i odnosi među tadašnjim saveznicima su bili predmetom mnogih kontroverzi...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -