Published On: Čet, stu 11th, 2021

Tko je s Gabrijelom Žalac uhićeni Tomislav Petric? Jedan drugi bivši HDZ-ov ministar koji mu je i kum zaslužan je za njegov strelovit uspon

Uz bivšu HDZ-ovu ministricu Gabrijelu Žalac, danas je uhićen aktualni državni dužnosnik – Tomislav Petric, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU). Petric je do sada bio ispod medijskog radara, unatoč svom političkom patronu koji je aferama punio medijske stupce. Riječ je o također bivšem ministru Tomislavu Tolušiću, kojeg s Petricem, kako doznajemo, veže i kumstvo

Žalac, Petric i još dvije osobe uhićeni su danas u sklopu istrage o spornoj javnoj nabavi informatičkog sustava, a koju je provela Europska unija.

Petric, koji se cijelog radnog vijeka bavi fondovima EU-a, do sada je bio ispod medijskog radara iako je na čelu, i to drugi mandat, Središnje državne agencije.

Što dakle znamo o njemu? Ovaj 40-godišnji rođeni Osječanin prije dolaska u Zagreb 2016. živio je godinama u Virovitici, gradu zaslužnom za njegov strelovit uspon. Petric je inače završio Poljoprivredni fakultet u Osijeku, a šest godina radio je u Osječko-baranjskoj županiji na pripremi i provedbi projekata poljoprivrede i infrastrukture.

Od 2013. živi u Virovitici i zadužen je za fondove EU-a.

Od kraja 2014. do početka 2016. bio je na čelu Razvojne agencije Virovitičko-podravske županije – VIDRA.

U istoj agenciji radila mu je i supruga Ana-Maria Reider Petric.

No 2016. bila je godina preokreta za ovu obitelj.

Tomislav Tolušić, nekadašnji virovitičko-podravski župan, postaje ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a te povlači Petrica u Zagreb. Tportal doznaje kako ovaj dvojac veže i kumska veza.

‘To je lijepo priznanje. Već sam počeo raditi u Zagrebu, sve je novo, dinamično, no tematika mi je poznata. Razlika je samo u tome što sam do sada bio s druge strane stola. Do sada smo u Virovitičko-podravskoj županiji i Razvojnoj agenciji VIDRA prijavljivali projekte i pokušavali doći do sredstava, a ovdje raspisujemo natječaje i pokušavamo potrošiti sredstva…’, kazao je tada Petric u razgovoru za Virovitički list, prenesen na stranicama Virovitičko-podravske županije pod naslovom ‘Vrijedno priznanje za bivšeg ravnatelja VIDRA-e: Tomislav Petric postao glavni savjetnik ministra Tomislava Tolušića’.

Petric tako u veljači postaje glavnim savjetnikom ministra i kuma Tolušića, no ne zadugo. Već u travnju 2016. postaje ravnateljem SAFU-a, a 2020. dobio je i drugi mandat.

Njegova supruga također se bavi fondovima EU-a. Početkom 2016., kada se obitelj Petric seli iz Virovitice u Zagreb, dobiva posao u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU-a, u kojem se zadržala do 2019., kada odlazi u Razvojnu agenciju Zagreb.

Petric se i u Zagrebu angažirao u svojoj stranci. Godine 2020. izabran je za predsjednika Temeljnog ogranka HDZ-a Blato. Ondje ima, kako je prijavio u imovinskoj kartici, kuću s okućnicom od 306 kvadrata vrijednu 1,2 milijuna kuna.

Supruga mu pak posjeduje stan u Virovitici, stečen nasljedstvom, površine 43 kvadrata i vrijedan 340.000 kuna.

Petric, čija plaća u Središnjoj agenciji za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije iznosi 15.788 kuna, dok mu supruga ima plaću od 12.408 kuna, a prima i 1500 kuna mjesečno od najma, 2017. je podignuo kredit od 170 tisuća eura i za njega mjesečno izdvaja 806 eura.

Nedavno je na leasing kupio Citroen C5 Aircross, za koji mjesečno izdvaja 268 eura, a razliku je namirio prodajom starog automobila.

Uštedio je četiri tisuće eura i 105 tisuća kuna.

guest
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Anonimac
Anonimac
19 dana prije

Sto to znaci, da nesmish imati prijateljani kumova ni rodbine, aponajmanje da nesmish sa svojim znanjem biti bogat!
Manipuliranje sa masama!