Published On: Čet, pro 6th, 2018

Tko ima bolji avion: Kolinda u Challengeru, Vučić u Legacyju

Proizveden je prije 11 godina u Brazilu gdje je jedno vrijeme, piše Blic, bila u privatnom vlasništvu ali i letio za “Republic Airlines” iz SAD-a.

Klasično je prefarban u državničke boje, pa s jedne strane piše “Republika Srbija” na ćirilici, a s druge strane na engleskom na latinici.

Popravci i prefarbavanje odrađeni su u Francuskoj, a Srbima je bilo od neizmjerne važnosti bilo da nabave “novi” avion jer jedan od druge dvojice ima čak 37 godina i predstavlja ozbiljnu opasnost putnicima, radi njega su čak nekoliko puta odgađana putovanja, a bilo je i incidenata pri slijetanju (kao kad je predsjednik Nikolić išao u Vatikan).

Postavlja se kako po pitanju avioflote stoje zemlje regije.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović leti u CL-604 Challengerukojeg je proizvela kanadska tvrtka “Bombardier”.

“To je skromnija i dimenzijama manja letjelica primjerenija potrebama hrvatskih državnih dužnosnika. CL-604, oznake 9A-CRO, je turbomlazni interkontinentalni poslovni zrakoplov dužine 20 metara koji s članovima posade može prevoziti ukupno 19 putnika s maksimalnim doletom od 7550 kilometara. S punim spremnicima goriva može bez zaustavljanja letjeti, primjerice, na relaciji Zagreb-Vladivostok. Mnoge Vlade u svijetu koriste ovaj tip zrakoplova”, piše Russia Beyond.

To je službeni avion hrvatske predsjednice, predsjednika Sabora, predsjednika Vlade i saborskih zastupnika. Prema podacima koji se mogu iščitati s internet-stranice Direkcije, ta je stručna služba za  imala planirani godišnji proračun u iznosu od najmanje 10,7 milijuna kuna. 

Austrija, recimo, za razliku Hrvatske uopće nema Vladin avion.

Najviši austrijski državni dužnosnici bez problema se voze komercijalnim linijama i unajmljenim čarter-letovima kada je to potrebno, pisao je svojedobno Tportal.

Slovenci imaju jedan avion (Dassault Falcon 2000 EX) kojeg jedva da koriste, oko 15-ak puta godišnje (pa se postavlja pitanje zašto ga imaju) kada najčešće koriste komercijalne letove.

Milorad Dodik je, pak, početkom ove godine navodno prodavao Cessnu Republike Srpske.

“Radi se o starom avionu koji nije aktivan već skoro 10 godina. Razmišljali smo da ga stavimo u muzej ili da ga stavimo pred neku ustanovu, ali onda smo odlučili da ga prodamo”, izjavio je Sreten Ilić, šef avionskog servisa.

Nakon incidenta u vezi sa Cessnom C-500, kada su najvažniji političari RS 2006. godine prisilno sletjeli, avion je odvezen u Njemačku na remont. Nakon desetaka tisuća konvertibilnih maraka potrošenih na skladištenje i održavanje ovog aviona, odlučeno je da se proda s obzirom na to da se avion više ne može koristiti. Cijena remonta, prije nekoliko godina, nikada nije objavljena, piše Klix ba, a onda su za pet milijuna konvertibilnih maraka odlučili kupiti novu Cessnu s kojima se letjelo i do ljetovališta, ne samo na najavljena poslovna putovanja.


Federacija BiH također ima službeni avion koji su svojedobno ponudili Ćiri Blaževiću u slučaju da nogometna reprezentacija dobije neke utakmice pa treba prijevoz do europskih destinacija na daljnje tekme.

Vlada Bugarske prvo je raspolagala putničkim Airbus A319, ali su u međuvremenu prešli na Dassault Falcon 2000, dok predsjednik, premijer i ostali službenici mogu koristiti i helikoptere “mil mi-8” i “Augusta AW 109  Power”, navodi Telegraf, a piše i o Mađarima te kako “Viktor Orbanraspolaže putničkim avionom Boeing 737-500. manja je i najkraća verzija svojih prethodnika, ali sa znatno boljim performansama za gorivo. Maksimalna brzina letenja 912km/h, kapacitet putnika je 108, a cijena je 13.000 dolara na sat.”

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare