Published On: Ned, pro 17th, 2017

Tisuće Rumunja se oprostilo od bivšeg kralja

Tisuće Rumunja u subotu je na ulicama Bukurešta ispratilo pogrebnu povorku bivšeg kralja Mihaela, jednog od posljednjih državnih čelnika iz Drugog svjetskog rata.

Mihael je rođen 1921. godine, a Rumunjskom je vladao dva puta, tijekom Drugog svjetskog rata prvo je bio saveznik nacističke Njemačke i onda prešao na stranu saveznika, a zbog komunističke vlasti je od 1947. živio u egzilu.

Umro je u Švicarskoj 5. prosinca u dobi od 96 godina, a iz javnog života se zbog teške bolesti povukao 2016. godine.

U subotu su crkve u Bukureštu zvoneći ispratile bivšeg kralja dok su ožalošćeni građani, mnogi u suzama, bacali bijelo cvijeće na pogrebnu povorku uzvikujući “Kralj Mihael” i “Dolje komunizam”, prenosi Hina.

Na posljednjem ispraćaju su bili i predstavnici europskih kraljevskih kuća, uključujući bivšeg španjolskog kralja Juana Carlosa, britanskog princa Charlesa, švedskog kralja Gustafa i njegovu suprugu Silviju.

Iako povratak monarhije u Rumunjskoj nije ozbiljno pitanje, Mihael je uživao veliko poštovanje Rumunja jer su ga vidjeli kao oštru oporbu političkoj klasi koju povezuju sa siromaštvom i korupcijom.

Mihael, potomak njemačke dinastije Hohenzollern i rođak britanske kraljice, u ranim dvadesetim je sudjelovao u državnom udaru 1944. kojim je svrgnut fašistički čelnik Ion Antonescu.

Rumunjska je potom raskinula savez s nacističkom Njemačkom i prešla na stranu saveznika. Povjesničari kažu da su njegove akcije vjerojatno skratile rat i spasile tisuće života.

Nakon pada komunizma političari koji su se pribojavali njegovog utjecaja spriječili su njegov posjet nakon desetljeća egzila u Švicarskoj, Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Državama. U Rumunjsku se konačno vratio 1992. a državljanstvo je dobio 1997. godine.

Njegovom smrću rumunjska kraljevska obitelj vjerojatno će izgubiti na važnosti jer njegova djeca nisu prisutna u javnosti. Kruna ostaje njegovoj najstarijoj kćeri princezi Margareti.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare