Tisuće pristaša desničara Bolsonara upale u brazilski kongres. Lula: To su fašisti

TISUĆE pristaša bivšeg krajnje desnog brazilskog predsjednika Jaira Bolsonara zaposjele su u nedjelju Kongres, predsjedničku palaču i Vrhovni sud u glavnom gradu Braziliji, tjedan dana nakon inauguracije ljevičarskog predsjednika Luiza Inacia Lule da Silve čiji izbor ne priznaju.

Golemo mnoštvo ljudi odjevenih u zeleno i žuto, zauzelo je glavne ustanove u Braziliji, izvijestio je AFP koji je objavio snimke što podsjećaju na invaziju Capitola u Washingtonu u siječnju 2021. Na društvenim mrežama mogu se vidjeti video snimke oštećenih ureda parlamentarnih zastupnika i prosvjednici koji stoje na stolcima u dvorani Senata. Čini se da je šteta velika u tim zgradama koje su biseri moderne arhitekture i bogate su umjetničkim djelima.

Vlasti su zatvorile pristup području oko Trga triju vlasti, gdje su predsjednička palača Planalto, Vrhovni sud i Kongres, ali su Bolsonarovi pristaše uspjeli probiti sigurnosni kordon. Policajci su bili bespomoćni i uzalud su ih pokušavali rastjerati suzavcem.

“Ovaj besmisleni pokušaj nametanja volje silom neće uspjeti. Vlada saveznog okruga (Brazilije) šalje pojačanje i snage kojima raspolažemo već djeluju”, napisao je na Twitteru Flavio Dino, ministar pravosuđa i javne sigurnosti. Lula (77) u nedjelju nije bio u Braziliji, otputovao je u Araraquaru, u državi Sao Paulu, na jugoistoku zemlje, koju su krajem godine poharale poplave.

Bolsonarovi pristaše su odmah nakon poraza na izborima 30. listopada prosvjedovali ispred vojarni. Tražili su intervenciju vojske kako bi spriječili Lulin povratak na vlast, nakon dvaju mandata od 2003. do 2010. Jair Bolsonaro koji nije čestitao Luli na pobjedi i nije došao na polaganje prisege, otputovao je na Floridu, u Sjedinjenim Državama, dva dana prije kraja svog mandata.

Svečana inauguracija održana je 1. siječnja u Braziliji bez većeg izgreda, u nazočnosti više desetaka tisuća Lulinih pristaša.