Utorak, 21 svibnja, 2024

Tinejdžer guglajući otkrio supertest za rak

Must Read

Petnaestogodišnji učenik iz Marylanda Jack Andraka postao je pravom mladom znanstvenom zvijezdom nakon što je izumio test za rak gušterače koji je 168 puta brži i 1.000 puta jeftiniji od standardnog. Test je također 100 puta selektivniji od postojećih, što znači da ne postoji mogućnost lažnih pozitivnih ili negativnih rezultata. Košta samo tri dolara. Na ideju o testu došao surfajući po znanstvenim studijama na internetu, a sada već radi svoja istraživanja na sveučilištu Johns Hopkins

 

Za svoje otkriće američki je zaljubljenik u znanost u svibnju dobio nagradu, 75.000 dolara, na Intelovom međunarodnom sajmu znanosti i inženjerstva – Olimpijadi mladih znanstvenika, na kojoj je sudjelovalo više od 1.500 nacionalnih pobjednika iz 70 zemalja.

Jeftin, brz i pouzdan

Andrakin test sastoji se od papirnate trake koja na temelju brze promjene električne vodljivosti u samo pet minuta otkriva ciljane viruse ili antigene. Testni papirić uronjen je u otopinu ugljikovih nanocijevi – šupljih cilindara čije su stijenke široke tek koliko i atom – i presvučen posebnim antitijelima koja se vezuju s određenim virusima ili proteinima za kojima tragamo. Kada antitijela dođu u kontakt s ciljanim proteinom, oni na sebe vezuju nanocijevi i malo se međusobno udaljavaju. To razdvajanje može se zabilježiti običnim jeftinim elektrometrom kakvi se mogu naći u trgovinama električnim uređajima.

Test je izuzetno osjetljiv. U pokusnom ispitivanju 100 uzoraka pacijenata otkrio je nazočnost mezotelina – proteina koji se obično koristi kao marker za rak gušterače – u koncentraciji od 0,156 nanograma po mililitru. Granica od 10 nanograma smatra se mogućim signalom u dijagnosticiranju tumora gušterače. Test je također 100 puta selektivniji od postojećih, što znači da ne postoji mogućnost lažnih pozitivnih ili negativnih rezultata. Košta samo tri dolara (uobičajeni oko 800), a mogao bi spasiti milijune bolesnika širom svijeta.

Rak gušterače nije tako čest kao ostali, ali je postotak njegove izlječivosti najmanji. Kasno uzrokuje smetnje, a kada se otkrije, najčešće je već u uznapredovalom stadiju, tako da ga nije moguće odstraniti operacijom. Više od 95 posto pacijenata umire u roku od dvije godine nakon dijagnoze.

Mladi je znanstvenik na ideju o testu došao surfajući po znanstvenim studijama na internetu. Sada već radi svoja istraživanja na sveučilištu Johns Hopkins u Baltimoreu.

Savjet mladima i roditeljima: Probudite strast prema onome što volite

Rodio se 1997, a pokazivao je zanimanje za znanost još u ranom djetinjstvu. Osim biologije, zanima ga matematika, ali i rafting, kajakaštvo i jezici. Njegov savjet mladima i njihovim roditeljima je sljedeći: ‘Potrudite se razviti strast za bilo što što vas zanima jer u protivnom nećete uložiti dovoljno truda.’ Kada je pokušao pronaći laboratorij u kojem bi nastavio svoja istraživanja, naišao je na 200-tinjak odbijenica. No to ga nije obeshrabrilo pa mu je nedavno jedan znanstvenik na Johns Hopkinsu otvorio vrata. ‘Nitko neće biti oduševljen vašim radom ako niste sami oduševljeni njime’, ističe američki genijalac.

Andraka očekuje da će njegov test već za nekoliko godina potpuno zamijeniti postojeće. Tvrdi da bi se sličnim testovima mogle otkrivati i brojne druge bolesti te uvesti prava revolucija u dijagnostiku.

 

 

 

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Francuska protiv saveznika, podržala sud u Haagu protiv Netanyahua

Francuska podržava Međunarodni kazneni sud (ICC) i ‘borbu protiv nekažnjivosti’, priopćilo je francusko ministarstvo vanjskih poslova nakon što je...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -