Tinejdžer (17) s prosvjeda naoružan nožem i Molotovljevima član je radikalne hrvatske džihadističke grupe

NEKOLIKO policijskih vozila i u nedjelju je do poslijepodnevnih sati osiguravalo prostorije HDZ-a na Trgu žrtava fašizma, i to zato što je jedna grupa prosvjednika ostala preko noći i dobar dio dana oko prostora Džamije, piše današnji Jutarnji list.

Riječ je o dvadesetak osoba koje su prvotno prijetile da će ostati ondje do daljnjega, ali su se tijekom dana ipak predomislile. Pripadnik te grupe je i 17-godišnjak kod kojeg je policija u subotu pronašla dva Molotovljeva koktela, nož i improvizirano hladno oružje pogodno za napad, kako ga je opisala policija.

Riječ je o improviziranoj napravi koju je maloljetnik sastavio od nekoliko velikih čavala, koja se mogla iskoristiti za nanošenje teških tjelesnih ozljeda. Iako se prvo posumnjalo na to da ta naprava sadrži i eksploziv, policija je utvrdila da se ne radi o eksplozivnom sredstvu.

 

 

Dio grupe Marka Franciškovića

Uhićeni maloljetnik dio je grupe sljedbenika Marka Franciškovića, svojevrsnog gurua radikalne desnice u Hrvatskoj. Francišković je predsjednik udruge Pravednik i nalazi se u istražnom zatvoru pod optužbom da je na anticovid prosvjedu u studenom prošle godine u Zagrebu javno poticao na terorizam. Na ročištima pred istražnim sucem Francišković je konstantno ponavljao da bi sve izrečeno ponovio te da po cijenu smrti treba srušiti vlast, zbog čega mu je pritvor konstantno produžavan, a optužnica još nije podignuta ili odbačena. Istražni zatvor mu ponovo istječe 16. rujna, kada će se ponovo raspravljati o njegovoj sudbini.

Prema informacijama Jutarnjeg lista, grupa vjernih Franciškovićevih sljedbenika broji između 60 i 100 osoba i uglavnom su aktivni na društvenim mrežama, gdje propagiraju svoje ideje o rušenju vlasti, što im je glavni cilj. U subotu uhićeni mladić Franciškoviću se pridružio prije otprilike godinu dana, a jedan od zadataka mu je moderiranje raznih grupa na aplikaciji Telegram, na kojoj je skupina također aktivna.

Kako dalje piše list pozivajući se na sugovornike, od svih radikalnih lijevih i desnih skupina u Hrvatskoj Franciškovićeva je u ovom trenutku najaktivnija i najradikalnija, a kao njen privremeni vođa, dok je Francišković u pritvoru, nametnuo se Gordan Šebalj. Šebalj je predsjednik udruge Hrvatski ratnik, a u travnju ove godine najavio je osnivanje Nacionalne civilne garde, čiji će pripadnici prolaziti vojničku obuku.

 

 

Šebalj na subotnjem prosvjedu

Sugovornici Jutarnjeg tvrde kako je Franciškovićeva grupa iznimno aktivna na društvenim mrežama te Franciskovića smatra svojim guruom. Riječ o je osobama između 30 i 50 godina koje konstantno indoktriniraju ljude svojom ideologijom i pokušavaju ih privući u svoje redove.

Francišković prešao na islam, zagovara uvođenje šerijata u Hrvatsku i osnivanje logora

Podsjetimo, Francišković je 2006. objavio rad pod nazivom Program nacionalnog opstanka. U tom tekstu se zalaže za “kristocentričnu ekonomiju” te otvaranje “radnih logora za izdajnike, pljačkaše i sve ostale prijestupnike” koji će u tim logorima, prema Franciškovićevim zamislima, “odraditi svoj dug naciji”.

Na prvoj stranici tog rada Francišković piše: “Program nacionalnog opstanka odnosi se na razdoblje nakon preuzimanja vlasti, a način i oblik djelovanja do svrgavanja izdajničke judeo-masonske i lopovske klike ostaje otvoren prilagodbama okolnostima u državi i u okružju.”

Francišković je 2013. SDP-ovcu Ranku Ostojiću prijetio oružjem koje mu je ostalo iz rata, zbog čega je osuđen na boravak u psihijatrijskoj ustanovi na osam mjeseci te mjeru prisilnog liječenja u prvih šest mjeseci boravka. Policija je pretresom Franciškovićevog stana pronašla pravi arsenal oružja: dvije puške, dvije mine, dvije bombe i dosta streljiva.

 

 

Tvrdio je da mu je dijagnoza podvaljena, a nakon izlaska s liječenja prešao je na islam te je 2019. godine objavio knjigu pod nazivom Hrvatski džihad, u kojoj se zalaže za uvođenje šerijata u Hrvatsku.