Tim spašavatelja Republike Srpske poletio u Tursku u pomoć ugroženima

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ispratio je danas s banjalučke zračne luke avion za Tursku s pripadnicima Civilne zaštite Republike Srpske osposobljenim za pomoć u saniranju štete od prirodnih katastrofa.

Dodik je izjavio da će spašavatelji iz Republike Srpske, koji su otputovali da pomognu narodu stradalom u razornom potresu u Turskoj, pokazati da su obučeni da pomognu bilo gdje u svijetu.

Dodik je istaknuo da je za Republiku Srpsku važno da njena Civilna zaštita bude u Turskoj i pomogne tamošnjem narodu sa svojom opremom i obilježjima.

Naveo je da su se institucije Republike Srpske noćas organizirale i da je važno što će biti dio međunarodnih snaga.

Prije polijetanja za Ankaru, pripadnici tima za traganje i spašavanje su rekli za RTRS da nemaju straha i da su spremni da pomognu svim ugroženim građanima u Turskoj.

Istakli su da su bili u Petrinji kada je to područje pogođeno potresom.

Podsjetio je da su spašavatelji iz Turske 2014. godine za vrijeme velikih poplava bili u Republici Srpskoj i pomagali narodu.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković rekao je da je važno što spašavatelji iz RS, a samim tim i Banjaluke odlaze u Tursku jer je i ovaj grad imao sličnu sudbinu.

S timom ide u službeni pas tragač.

Članovi tima su rekli da su imali slične aktivnosti, ali nikada ovih razmjera.

– Pas se zove Tora, jedini je pas tragač i našem i nadamo se da će što više života spasiti – rekli su pripadnici tima.

Nakon razornog zemljotresa koji je zadesio Tursku i Siriju, Republika Srpska se odazvala akciji spašavanja, tako što šalje svoj tim pripadnika za traganje i spašavanje.

Članovi ovog tima su rekli da su imali slične aktivnosti, ali nikada ovih razmjera.

Prema najnovijim podacima, više od 5.000 osoba je poginulo u razornom potresu koji je pogodio Tursku i Siriju.

Gotovo 20.000 ljudi je ozlijeđeno./HMS/