Published On: Sri, pro 12th, 2012

TIHIĆ MOORE-u: SDA za nastavak majorizacije Hrvata u Mostaru!

Predsjednik SDA i predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Sulejman Tihić razgovarao je o aktualnim pitanjima sa Jonathanom Mooreom, direktorom Odjela za Južnu i Centralnu Evropu u State Departmentu.
Tokom razgovora posebno je naglašena potreba da se što je moguće prije omogući provođenje izbora u Mostaru.
Tihić je naglasio da Gradski odbor SDA ima punu podršku Stranke demokratske akcije, te da se ni u kom slučaju ne može dopustiti narušavanje etničkog balansa.
Sugovornici su se složili da razgovore treba nastaviti i osigurati sudjelovanje svih političkih subjekata.
Moore je pohvalio rad i angažman Sadika Ahmetovića i Muhameda Ibrahimovića u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine.
Činjenica da u sporazumima nove šestorke nema ni riječi o približavanju naše zemlje NATO i ispunjavanju uvjeta za to, kao i sve češće priče iz RS o demilitarizaciji Bosne i Hercegovine, dodatni su razlozi za sumnju u namjere ove koalicije, kazao je Tihić.
Najave i težnje o stvaranju trećeg entiteta i demilitarizaciji Bosne i Hercegovine ocijenjene su apsolutno neprihvatljivim.
Tihić je izrazio zabrinutost zbog najave pokušaja poništavanja do sada provedenih reformi i realizacije antibosanskih Mostarskih sporazuma i brutalnog kršenja zakona i Ustava od strane SDP i njegovih koalicionih partnera, saopćila je Služba za odnose s javnošću SDA.
Konkretno je riječ o izmjenama Izbornog zakona, političkom imenovanju tužilaca, zakona o državnoj službi kojim se predviđa potpuna politizacija državne službe, zakona o Centralnoj banci BiH, raspodjeli sredstava sa računa Elektroprijenosa između entiteta, provedbu sporazuma Lagumdžija Čović u provođenju presude u predmetu Sejdić – Finci, pretvaranju Mostara u hrvatski stolni grad itd.
– To je udar na državu Bosnu i Hercegovinu i njene institucije i SDA će se tome suprotstaviti svim sredstvima, uključujući i Dom naroda državnoga parlamenta. Ako OHR i međunarodna zajednica godinama toleriraju najave raspada BiH, najave referenduma o otcjepljenju, blokiranje i razgradnju njenih institucija, brutalno kršenje zakona, onda je neophodno (is)koristiti dejtonske mehanizme da se to zaustavi i SDA će to učiniti, kazao je predsjednik SDA.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare