Published On: Čet, ožu 7th, 2013

Thompsonov novi hit: Bosna

Thompson već mjesecima skreće na sebe pozornost poreznim dugom u visini milijun i 164 tisuće kuna, koliko mu je razrezano drugostupanjskim rješenjem Porezne uprave
ZAGREB Marko Perković Thompson ne voli plaćati porez svojoj državi, ali je i dalje bogobojazan i duboko zabrinut za Hrvatsku. To se može zaključiti iz njegove nove pjesme »Maranata« koja će biti objavljena na njegovom albumu »Ora et labora«, čiji je izlazak, kako piše Hrvatski list, planiran na uskrsni ponedjeljak.
Naslov albuma, čiji prijevod s latinskog glasi »Moli i radi«, moto je benediktitinaca, a tekst pjesme koja je programirana kao hit, Thompsonu je napisao šibenski biskup Ante Ivas. Maranata je fraza iz starog aramejskog jezika i znači – dođi gospodine. Stihovi su upravo onakvi kakvi se danas očekuju od jednog člana Hrvatske biskupske konferencije, trenutačno najaktivnije oporbene skupine u zemlji. Patetično se nariče nad zlohodom sudbinom Hrvatske i priziva nebesa da raščiste sve te strašne ljude koji trenutačno dominiraju državom.
Hrvatski list, koji će za nekoliko tjedana promijeniti ime u Hrvatski tjednik, otisnuo je cijeli tekst pjesme »koju će Hrvati pjevati, a jugonacionalisti zbog nje bjesnjeti«.
Maranata, Pastiru dobri,
Rabi, Učitelju
 dođi na polje, more, gore,
na zipku i grobove
raspelom Tvojim označene,
krvlju i znojem ispačene,
isplakane suzama naroda moga.
Budi početak i svršetak,
prvi i posljednji
uskrsla pobjeda
alfa i omega
 naroda moga.
Maranata
dođi gospodina
u zemlju Hrvata
Maranata
dođi na radost
svega naroda moga
Maranata
dođi nam brzo i zauvijek ostani
Neka prođe vrijeme zavodnika,
lažnih proroka
i svih kukavica, izdajica,
 krivokletnika
i svih varalica, otpadnika
strašnih ubojica
i svih sluga Zloga
iz naroda moga.
Skini lažne maske
s lica moje zemlje Hrvatske
Nek’ zablista svom ljepotom
i vjerom u Tebe Boga
naroda moga.
Šibenski biskup, brat nekadašnjeg HDZ-ovog zastupnika Rade Ivasa poznatog po tome što je jednom u sabornici glasovao umjesto Ivana Čehoka, u prvim je redovima borbe protiv »nenarodne vlasti«, kako je sam nazvao Milanovićevu vladu govoreći prošle godine na komemoraciji u Bleiburgu. Tada se prigodno obračunao sa svim komunistima od 1945. do danas, a govor mu je bio razrađenija verzija teza iz stihova što ih je napisao za Thompsona. Zdvajao je Ivas zbog »političara koji se prave da ne vide da su sve glasniji oni koji se ne mire s ikakvom samostalnom hrvatskom državom«, važnih zakona o začeću, obitelji i odgoju o školama »koji se predlažu po hitnom postupku, bez javne rasprave« te »novih zaduženja, rasprodaja, stečajeva, nezaposlenosti, bujanja cijena i troškova života«.
»Sve je više izvjesno da nijekanje istine i strah pred istinom, danas poprima oblike novog totalitarizma, kojim se udara u same temelje društva i morala, na dostojanstvo čovjeka, na obitelj i brak, na odgoj i na slobodu savjesti«, upozoravao je Ivas na zadnjoj blajburškoj komemoraciji. O potrebi plaćanja poreza nije ništa rekao. Osim Maranate, na Thompsonovom albumu bit će još devet pjesama, a jedna se zove »Bosna« kojom će »skrenuti pozornost na sve što se događa našem narodu u BiH koji je potpuno ostavljen od vladajućih u Hrvatskoj«. Inače, Thompson već mjesecima skreće na sebe pozornost poreznim dugom u visini milijun i 164 tisuće kuna, koliko mu je razrezano drugostupanjskim rješenjem Porezne uprave.
novi list