Published On: Čet, ožu 7th, 2013

USKORO BOŠNJAČKI I HRVATSKI KANTONI U SRPSKOJ? Srbi žele srpski kanton u Federaciji BiH

Predstavnici Srba u Federaciji Bosne i Hercegovine žele da u predstojećim ustavnim promjenama u tom bh.. entitetu dobiju srpske kanton koji bi činile tri do četiri općine u zapadnom dijelu Bosne i Hercegovine.
Poručili su to funkcioneri Saveza za nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika iz Drvara, Bosanskog Grahova i Glamoča, koji sudjeluju u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti u tim općinama i Hercegbosanskoj županiji , a koji su  formirali savez srpska općina. U Bosanskom Grahovu je održana prva sjednica tog tijela. Savez će se, kako je najavljeno, ubuduće sastajati jednom mjesečno, svaki put u drugoj općini. Budući da je SNSD vladajuća stranka u RS-u očigledno je da se ovime otvara prilika i za stvaranje hrvatskog kantona Posavina kao i bošnjačkog kantona Podrinje u RS-u. Drvar , Grahovo i Glamoč tako bi mogli pokrenuti lavinu za konačnom ustavnom preformulacijom BIH:
O osnivanju saveza srpska općina su izvijestili i mediji u Srbiji.
Najavljeno je da će o ovoj inicijativi upoznati predstavnike SNSD-a, odnosno srpskog predstavnike iu Bosanskom Petrovcu, tako” da se i Petrovac kao četvrta općina uključi u ovaj savez “.
Srpski  predstavnici, kako je navedeno, žele aktivno sudjeluju u ustavnim promjenama u Federaciji BiH, odnosno da ih spremno dočekaju.
“Ovisno o dinamici i rješenja koja će ponuditi te ustavne promjene, želimo ići i prema srpskim kantonu koji bi činile ove srpski općine”, izjavio je šef srpske Kluba zastupnika u Skupšti Livanjskog kantona Saviša Mihajlović.
Kako je poručeno, ovo je početak saveza koji će” djelovati kao jedan korpus s prvenstvenim ciljem zaštite Srba koji žive u Federaciji”.
Predstavnici Srba tvrde da se srpske  općine u FBiH” zaobilaze i ponižavaju”. Mihajlović je istaknuo da je ideja da o zaključcima i problemima Srba u FBiH budu upoznati i svi srpski predstavnici na razini BiH. O aktivnostima će biti upoznata i Centrala SNSD-a u Banjaluci.
Predsjedatelj Ustavne komisije Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH Irfan Ajanović izjavio je za agenciju Anadolija da bi povodom osnivanja saveza srpskih općina morali reagirati organi FBiH.
” To me podsjeća na vrijeme 1991. godine i 1992. godine kada su srpski predstavnici, upravo zbog povoljnijih pozicija za pregovore u okviru međunarodne zajednice, tražili određena prostorna poboljšanja, odnosno da na temelju toga dobiju što bolje ustupke. Tako su stvarali” srpsku BiH” i srpske autonomne oblasti. Ishod se dobro zna.
Daytonski sporazum je pokrio sve te njihove namjere. Sada se, možda i u dogovoru između Dragana Čovića i Milorad Dodika, ponovno pokušavaju stvoriti povoljnije pozicije”, kazao je Ajanović.
Posljednji događaji, što je po Ajanoviću indikativno, dolaze nakon što je Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država (SAD) pokrenula inicijativu na izmjeni Ustava FBiH. Tvrdi da je to nedopustivo, jer cijela BiH treba biti predmet ustavnih promjena.
Dopredsjednik Hrvatske stranke prava (HSP) i delegat u Domu naroda FBiH dr.. Josip Perić iz Livanjskog kantona kazao je nešto po ovom pitanju, no budući da on sudjeluje u bošnjačkoj mašineriji protiv vlastitog naroda njegovo mišljenje nije bitno.
Ugledni profesor ustavnog prava i član ekspertne skupine za promjenu Ustava Federacije, Kasim Trnka, koju je formirao američki veleposlanik Patrick Moon kaže za agenciju Anadolija da može biti formirano određeno tijelo radi” davanja nekih prijedloga i inicijativa”, ali da ne smiju preuzimati nikakve kompetencije vlasti.
” Što se tiče prijedloga o srpskoj županiji unutar FBiH, svatko može dati prijedloge, nema problema, neka predlažu šta god hoće … Ali, ne smiju preuzimati kompetencije vlasti. Još je rano govoriti o konkretnim rješenjima”, poručio je Trnka.