Published On: Tue, May 14th, 2013

THE MAN WHO DREAMED BIGGER PADDLE: Heroj radničke klase i poštene inteligencije

Priča se da je Alija od tadašnjeg doživotnog predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita jedino tražio veću lopatu. I dobio je jednu takvu, koja je napravljena specijalno za njega i nazvana “sirotanovićka”. Tako je Sirotanović postao živa legenda i simbol pregalaštva radničke klase
Na današnji dan prije 23 godine umro je jedan od najpoznatijih rudara nekadašnje SFRJ – Alija Sirotanović. Sirotanović bio udarnik i junak socijalističkog rada, koji je 24. srpnja 1949. godine oborio svjetski rekord u kopanju ugljena. On je tada sa svojih osam komorata za osam sati rada iskopao 152 tone (253 kolica) i tako oborio dotadašnji rekord Rusa Alekseja Stahanova za 50 tona. Jama u kojoj je srušen rekord bila je poznata kao “Rov vojvode Putnika”.
Za ovaj čin dobio je nagradu AVNOJ-a, a priča se i da je Alija od tadašnjeg doživotnog predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita jedino tražio veću lopatu i dobio je jednu takvu, napravljenu specijalno za njega i nazvanu “sirotanovićka”. Tako je Sirotanović postao živa legenda i simbol pregalaštva radničke klase. Odlikovan je i Ordenom junaka socijalističkog rada i dobio je i brojne druge nagrade i priznanja.
Osim toga, njegov lik je tiskan i na novčanici od 20.000 dinara, puštenoj u opticaj 1987. godine, a povučenoj u monetarnoj reformi Ante Markovića. Međutim, pogrešno se misli da se na novčanici od 1.000, a kasnije od 10 dinara također nalazi lik Sirotanovića. Na tim novčanicama je lik Arifa Heralić, radnika zeničke željezare.
Često može naći i podatak da je film “Čovjek od mramora” poljskog redatelja A. Vajde inspiriran Sirotanović. Film je, međutim, inspiriran Mateus Birkutom, zidarom koji je oborio rekord tako što je u jednoj smjeni postavio 30.000 cigala.
Jedna mala ulica na periferiji Breze, blizu koje je Alija Sirotanović rođen 1914. godine, u selu Trtorića, nosi njegovo ime, au krugu rudnika stoji njegova bista. Grupa “Zabranjeno pušenje” posvetila mu je i pjesmu pod nazivom “Srce, ruke i lopata”. Sirotanović je preminuo 13. maja 1990, u svojoj 76. godini.