Published On: Sub, lis 24th, 2015

THE DRŽAVA Islanđani uhitili i osudili bankare koji su zemlju doveli do bankrota

Island je u srijedu osudio još jednu grupu bankara na izdržavanje zatvorske kazne zbog njihove uloge u ekonomskoj katastrofi koja je pogodila zemlju 2008. godine.

Vrhovni sud Islanda i Okružni sud u Rejkjaviku su u dva odvojena postupka osudili pet čelnika iz dvije najveće banke, Landsbankin i Kauping. Osuđeni bankari su manipulirali tržištem, izvršili prevaru i povredu fiducijarnih dužnosti (fiducija je tip osiguranja u kojem banka preuzima vlasništvo nad predmetom kreditiranja, dok kod hipoteke korisnik kredita ostaje vlasnik).

Kazne su po mnogima blage, a iznose između 2 i 5 godina. Ipak, za veće kazne Island bi morao mijenjati zakon, koji nalaže da maksimalna kazna za financijske zločine bude šest godina zatvora. Island je do danas osudio 26 bankara na ukupno 74 godine zatvora.

Island je te 2008. godine odabrao drugačiji put od mnogih europskih dužnika – dozvolio je državi da preuzme kontrolu nad financijskim sektorom, svjesno dozvolio određenim bankama da propadnu, a odgovorne izveo pred lice pravde.

Kad su islandskog predsjednika Olafura Ragnara Grimsona jednom upitali kako se njegova država oporavila, rekao je:

– Bili smo dovoljno pametni da ne idemo ortodoksnom ekonomskom logikom koja prevladava u zapadnom financijskom svijetu u posljednjih 30 godina. Pustili smo banke da propadnu, dali podršku siromašnima i nismo krenuli s mjerama štednje kao ostatak Europe.

A reakcija Islanda nakon financijske katastrofe bila je ovakva:

Ljudi su organizirali pobunu, prosvjedovali dok se njihovi zahtjevi nisu ispunili (smijena vlade, guvernera Centralne banke i Vijeća koje upravlja bankama), a onda su zasukali rukave i krenuli s poslom. Kruna je devalvirala, pa je zemlja postala zanimljivija ulagačima. Turizam je procvjetao, a iz mora su opet izronili islandski spasitelji – ribari.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare